Przepisy Extra

Wiosenna i chrupiąca surówka z zielonej sałaty

Składniki:

½ sałaty lodowej
½ pęczka szczypiorku
10 dag pomidorków koktajlowych
3 dag czerwonej cebuli
1 łyżka oliwy z oliwek
kilka kropel octu balsamicznego
zioła prowansalskie
majeranek
sól ziołowa
pieprz kolorowy
kiełki brokułu

Sposób wykonania:

Sałatę lodową opłukać, osuszyć i porwać na kawałki. Szczypiorek (najlepiej z własnego ogródka) opłukać, osuszyć i pokroić ostrym nożem lub pociąć specjalnymi nożyczkami do ziół. Pomidorki koktajlowe opłukać i osuszyć. Czerwoną cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w cienkie piórka.

Do miski przełożyć sałatę lodową, szczypiorek, pomidorki koktajlowe i czerwoną cebulę. Dodać oliwę z oliwek, kilka kropel octu balsamicznego oraz szczyptę ziół prowansalskich i majeranku. Przyprawić do smaku solą ziołową i kolorowym pieprzem. Całość delikatnie wymieszać dwoma długimi łyżkami. Przełożyć do szklanej miski i posypać kiełkami brokułu.

Gotową surówkę podawać jako dodatek do drugiego dania. Jest idealna do wiosenny i letnich obiadów. Można ją także podawać do potraw z rusztu. Świetnie pasuje do mięs lub ryb z grilla.

Podane składniki wystarczą na około 4-5 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.