Sałatę lodową opłukać, osuszyć i porwać na kawałki. Szczypiorek (najlepiej z własnego ogródka) opłukać, osuszyć i pokroić ostrym nożem lub pociąć specjalnymi nożyczkami do ziół. Pomidorki koktajlowe opłukać i osuszyć. Czerwoną cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w cienkie piórka.
Do miski przełożyć sałatę lodową, szczypiorek, pomidorki koktajlowe i czerwoną cebulę. Dodać oliwę z oliwek, kilka kropel octu balsamicznego oraz szczyptę ziół prowansalskich i majeranku. Przyprawić do smaku solą ziołową i kolorowym pieprzem. Całość delikatnie wymieszać dwoma długimi łyżkami. Przełożyć do szklanej miski i posypać kiełkami brokułu.
Gotową surówkę podawać jako dodatek do drugiego dania. Jest idealna do wiosenny i letnich obiadów. Można ją także podawać do potraw z rusztu. Świetnie pasuje do mięs lub ryb z grilla.
Podane składniki wystarczą na około 4-5 porcji.
Smacznego.