Bardzo fajny i smaczny pomysł na zdrową surówkę w zaledwie kilka chwil.
Potrzebujemy tutaj kilka, mało skompilowanych składników: zielonej sałaty, jabłuszka, papryki i ogórka. Do tego chrupiący słonecznik, aromatyczne zioła i przyprawy...
Całość razem wymieszana daje super efekt smakowy. Surówka smakuje wszystkim, nawet dzieciom, nie jest ostra ani kwaśna. Ta surówka to fajna porcja witamin i minerałów - po prostu surówka samo zdrowie! Czytaj więcej
To najprostsza surówka z wszystkich surówek. Znajdziemy tutaj trafione połączenie warzyw i owoców, dzięki czemu surówka wyjdzie fajnie chrupiąca i kolorowa. Pięknie się prezentuje na stole i dlatego każdy po nią sięga, i to bez namawiania :)
Pasuje do wszystkiego, jako dodatek do drugiego dania - mięsa lub ryb, a także jako dodatek do potraw z grilla.
Smacznego :)
Zieloną sałatę opłukać, osuszyć i porwać na kawałki. Obrane jabłko i oczyszczoną czerwoną paprykę pokroić w kostkę. Zielonego ogórka w skórce również pokroić w kostkę.
Do miski przełożyć zieloną sałatę, jabłko, czerwoną paprykę i zielonego ogórka. Do tego dodać olej, kilka kropel soku z cytryny, słonecznik, pokrojoną natkę zielonej pietruszki, szczyptę tymianku i majeranku. Wszystko razem wymieszać i przełożyć do miski, po około 10-15 minutach wymieszać ponownie, posypać rzeżuchą i podać na stół.
Ta surówka smakuje wyśmienicie i pasuje do wszystkiego, m. in. do ryb, kotletów, rolad w sosie, pulpecików, a nawet szaszłyków i kiełbasek z grilla.
U mnie była podana z grubym makaronem (świderkami) i gulaszem, lekko to tak na talerzu wymieszałam, ale to było pycha mówię Wam :)
Smacznego.