Przepisy Extra

Surówka obiadowa z zielonej sałaty, jabłka i słonecznika

Składniki:

1 duża zielona sałata
1 duży por (biała część)
1 średnie jabłko
kilka kropel soku z cytryny
3/4 szklanki łuskanego słonecznika
pęczek szczypiorku
2 łyżki oliwy z oliwek
oregano
rozmaryn
majeranek
sól ziołowa
pieprz cytrynowy

Sposób wykonania:

Zieloną sałatę opłukać, osuszyć i porwać na kawałki. Por (białą część) opłukać i pokroić w półplasterki. Jabłko obrać, opłukać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Szczypiorek opłukać, osuszyć i drobno pokroić.

Do dużej miski przełożyć zieloną sałatę, por, jabłko, słonecznik i szczypiorek. Dodać oliwę z oliwek, szczyptę oregano, rozmarynu i majeranku. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą ziołową i pieprzem cytrynowym.

Schłodzić w lodówce.

Surówkę można podawać jako dodatek do drugiego dania lub jako dodatek do potraw z grilla.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.