Przepisy Extra

Ciasto cappuccino bez pieczenia

Składniki:

Masa serowa:
50 dag twarogu (półtłusty)
150 ml jogurtu naturalnego
5 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
25 dag mleka w proszku
4 łyżki żelatyny
8 łyżek wody
Poncz z cappuccino:
11 dag cappuccino (1 opakowanie np. orzechowego)
ok. 150 ml wody
3 łyżki spirytusu
Dodatkowo:
25 dag biszkoptów (okrągłych)
bezy (dowolna ilość)
Polewa czekoladowa:
10 dag mlecznej czekolady
4 łyżki mleka
1 łyżeczka masła
aromat rumowy

Sposób wykonania:

Cappuccino zalać gorącą wodą, dokładnie rozmieszać i zostawić do ostudzenia. Następnie dodać spirytus i wymieszać.

Dużą tortownicę o średnicy 26-28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Kilka biszkoptów wrzucić do cappuccino i po około 2 sekundach wyciągnąć, tak samo postępować z kolejnymi biszkoptami i układać na dnie formy (gdy biszkopty mało się napiły i są jeszcze suche, to można je nasączyć w formie pędzelkiem).

Twaróg przełożyć do miski, dodać jogurt naturalny, cukier puder, cukier waniliowy i razem zmiksować blenderem na gładką masę. Następnie dodać mleko w proszku i ponownie razem zmiksować. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, dokładnie wymieszać i ostudzić. Letnią żelatynę wlać do masy serowej i zmiksować. Połowę masy serowej wyłożyć na biszkopty, następnie nasączyć w cappuccino kolejne warstwy biszkoptów i układać na masie serowej. Na nich rozłożyć pozostałą masę serową i na górze ciasta ułożyć pozostałe biszkopty nasączone w pozostałym cappuccino. Gotowe ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki.

Mleczną czekoladę połamać na kawałki i przełożyć do rondelka. Dodać mleko i podgrzewać, aż składniki się połączą. Na koniec zdjąć z ognia, dodać masło, kilka kropli aromatu rumowego i wymieszać.

Z tortownicy zdjąć obręcz i letnią polewą czekoladową polać ciasto. Na górze ciasta ułożyć bezy i schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
4 opinie | Wyraź opinię
4.292307692 stars based on 52 reviews Ciasta
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Obojętne - powodzenia :)
Dorota [2016-02-21 23:24:47]
A mleko w proszku obojetnie jakie?
Małgosia [2016-02-21 19:04:59]
Dziękuję bardzo :) Co do opisów to są one przygotowywane dla różnych osób, te co dopiero zaczynają stawiać pierwsze kroki w kuchni - nie wiedzą co i jak, od czego zacząć, więc mają dokładnie opisane, a te osoby które mają to już w jednym paluszku, wtedy omijają te długie opisy ;) Pozdrawiam i udanego ciacha życzę :)
Dorota [2016-02-12 15:46:35]
zrobię na niedzielę.Mam prośbę o krótsze polecenia ,zeby przepis nie był za długi.Jak widzę takie długie przepisy,odechciewa mi się robienia,A przepisy masz dobre.Pozdrawiam
tessa [2016-02-10 16:35:21]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.