Kolorowe, warstwowe i przepyszne ciasto na każdą okazję - idealne dla miłośników galaretek - czyli dzieci - dużych i małych ;)
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Na koniec wsypać mąkę pszenną wymieszaną z kakao do ciast i proszkiem do pieczenia. Delikatnie razem wymieszać i przełożyć do prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 175 °C. Ostudzić i nasączyć ponczem (wodę wymieszać z miodem z mniszka). Posmarować dżemem jagodowym (jeśli jest gesty, to wcześniej można dodać do niego 2-3 łyżki przegotowanej wody i wymieszać).
Cappuccino orzechowe zalać gorącą wodą (3 łyżkami), dokładnie wymieszać i ostudzić. Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Do miski przełożyć jogurt grecki, cukier puder i razem zmiksować. Wlać cappuccino i ponownie zmiksować. Na koniec wlać letnią żelatynę i całość zmiksować. Gotową masę jogurtową z cappuccino wyłożyć na biszkopt z dżemem i włożyć do lodówki na około 20 minut.
Galaretki poziomkowe rozpuścić w gorącej wodzie, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Tężejącą galaretkę wyłożyć na masę jogurtową z cappuccino i włożyć do lodówki na około 20 minut.
Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać serek mascarpone, serek homogenizowany i całość razem zmiksować. Na koniec wlać letnią żelatynę rozpuszczoną wcześniej w gorącej wodzie. Gotową masę wyłożyć na galaretkę i posypać zrumienionymi wiórkami kokosowymi (należy je wcześniej zrumienić na suchej patelni i ostudzić). Włożyć do lodówki na kilka godzin.
Smacznego.