Czarne jagody z lasu to popularny i łatwo dostępny owoc, który można często spotkać w przepisach na różnego rodzaju wypieki. Jagody w ciastach nadają im charakterystycznego posmaku, a ich kontrastowa, ciemna barwa dodaje wypiekom wyjątkowego kolorytu :)
Prezentowany na stronie przepis na ciasto z jagodami jest bardzo prosty i łatwy do wykonania. Mówi się, że „proste jest piękne”, a w tym wypadku można dodać jeszcze, że „jest smaczne” :)
To słodkie ciasto można podać na każdej uroczystości rodzinnej lub spotkaniu towarzyskim. Będzie smakować, to pewne!
Takie ciasto bez kremu jest fajnym rozwiązaniem na upalne, letnie dni - możemy być tutaj spokojni - nic nam się w tym cieście nie roztopi. Dlatego ten wypiek świetnie nadaje się też do przewożenia, można je śmiało zabierać na wycieczkę rowerową, na biwak, pod namiot... Czytaj więcej
Świetnie smakuje ono z herbatką lub kawą. Można upiec je sobie w sobotę, a potem przechowywać w lodówce i przez np. cały tydzień po kawałeczku serwować - coś słodkiego do kawusi - bo jak to mówią: "co swoje, to swoje" i tutaj przynajmniej wiemy co, jemy ;)
Udanego wypieku życzymy i smacznego!
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodać połowę cukru i dalej ubijać na sztywną, gładką masę. Żółtka zmiksować z połową cukru i cukrem waniliowym do białości. Następnie dodać jogurt naturalny, olej i kilka kropel aromatu waniliowego. Do masy dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Na końcu dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ponownie wszystko wymieszać drewnianą łyżką i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm.
Jagody oczyścić z liści, dokładnie opłukać i osuszyć. Dodać do nich cukier i mąkę pszenną. Razem wymieszać i ułożyć na cieście (ukosem, tworząc takie paski).
Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut w temperaturze 180 °C. Po upieczeniu ostudzić. Przed podaniem na stół ciasto jogurtowe posypać cukrem pudrem.
Smacznego.