Sezon na czarne, leśne jagody czyli czarne borówki trwa krótko... warto więc ten krótki czas wykorzystać i upiec ciasto z tymi pysznymi, słodkimi owocami lasu... mniam!
Podstawą, na której umieścimy masę śmietankową, wymieszaną z jagodami jest puszysty biszkopt z dodatkiem kakao.
Przepis na wykonanie kakaowego biszkoptu z masą śmietankową z jagodami, jest prosty i szybki. Nie ma tutaj nic trudnego i wszystko powinno się udać, nawet nowicjuszom ;)
Składniki potrzebne do jego wykonania są tanie i łatwo dostępne. Poza sezonem problem może być tylko z czarnymi jagodami, ale od biedy można użyć innych owoców, np. czarnej porzeczki.
Wierzch tego jagodowego ciasta jest polany odpowiednio przygotowaną aromatyczną i słodką białą czekoladą, która nadaje charakteru temu wypiekowi... Czytaj więcej
Taka kompozycja smaków i aromatów daje naprawdę niezwykły efekt. Ciasto jest smakowite i świetne do kawy lub herbatki. Bardzo ładnie i efektownie prezentuje się na letnim stole, w ogrodzie - to super widok, i świetnie smakuje serwowane na świeżym powietrzu. A dobrze schłodzone smakuje wybornie!
Tradycyjnie jak to w jagodowym ciachu, dominuje tutaj smak jagód, jednak biała czekolada pokrywająca masę śmietankową osłabia trochę jego intensywność...
To nowy pomysł na smaczne jagodowe ciasto na biszkopcie. Jest ono idealnym ciastem na lato i na wakacje.
Polecamy i życzymy smacznego :)
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Na koniec wsypać mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną, kakao do ciast i proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać. Wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić i nasączyć ponczem (rum wymieszać z wodą).
Jagody opłukać i osuszyć. Schłodzoną śmietanę przelać do miski. Wsypać cukier waniliowy, bitą śmietanę w proszku i Śmietan-fix. Razem ubijać, na koniec dodać jagody i delikatnie wymieszać. Kakaowy biszkopt posmarować dżemem wiśniowym i wyłożyć masę śmietankową z jagodami. Włożyć do lodówki.
Białą czekoladę połamać i przełożyć do rondelka. Dodać masło i mleko. Razem podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, aby masa się połączyła i nie przypaliła. Do płynnej polewy wsypać cukier puder i razem dokładnie wymieszać na gładką masę. Lekko ostudzoną polewą polać ciasto. Schłodzić w lodówce.
Smacznego.