Przepisy Extra

Sernik z jagodami na kakaowym spodzie

Ciasto kakaowe, czarne jagody oraz ser - to fajnie i smakowicie zapowiadające się jagodowe ciasto. Każdy z tych produktów, sam w sobie jest ceniony za swoje walory smakowe. Ale po ich połączeniu w jednym wypieku i spróbowaniu jego smaku, można powiedzieć tylko jedno: to pyszne, pyszne i jeszcze raz pyszne ciacho :)

Tak! Bo to jest naprawdę bardzo oryginalne i wyborne ciasto z leśnymi owocami. Jest jeszcze jedna cecha, która doskonale charakteryzuje ten serniczek - to jego uroda. Jest to najwspanialsza ozdoba stołu, szkoda tylko, że tak szybko z niego znika... Czytaj więcej

To fajny pomysł na odmianę zwykłego sernika - dodatek owoców sprawia, że sernik smakuje wybornie!

To coś przepysznego dla miłośników sernika oraz soczystych i bardzo zdrowych jagód.

Przygotowanie tego słodkiego wypieku wymaga trochę pracy. Ale warto poświęcić się i spróbować wykonać samodzielnie ten rewelacyjny sernik. Sezon jagodowy jest krótki, więc warto się pospieszyć i na to ciasto skusić. To pewne, że pochwałom i zachwytom nie będzie końca!

To super ciasto na wakacyjny weekend :) Do kawki lub herbatki w upalne dni będzie jak znalazł - mniam :)

Smacznego!

Składniki:

Kakaowe ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
1 szklanka mąki orkiszowej
1/2 szklanki cukru
2 jajka
20 dag masła
2 łyżki kakao do ciast
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg białego zmielonego sera
15 dag białej czekolady
3 łyżki mąki ziemniaczanej
4 jajka
sól
1/2 szklanki cukru
1/2 litra śmietany 30%
Dodatkowo:
1/2 kg jagód
Do dekoracji:
cukier puder

Sposób wykonania:

Do miski przesypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę i mąkę orkiszową. Dodać cukier, jajka, masło, kakao do ciast i proszek do pieczenia. Wszystko razem posiekać nożem i zagnieść kakaowe ciasto. Włożyć do lodówki na około 60 minut, a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach na prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut w temperaturze 180 °C.

Biały zmielony ser przełożyć do miski. Dodać białą czekoladę startą na tarce o małych oczkach, mąkę ziemniaczaną i żółtka. Wszystko razem wymieszać (łyżką lub mikserem, ale krótko, aby tylko składniki się połączyły). Białka ubić na sztywną masę ze szczyptą soli, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie przełożyć do masy serowej i delikatnie razem wymieszać. Schłodzą śmietanę ubić i dodać do masy serowej. Całość delikatnie wymieszać i podzielić na połowę.

Jagody oczyścić z liści, opłukać i osuszyć. Dodać do połowy masy serowej i razem wymieszać.

Na podpieczone kakaowe ciasto wyłożyć masę serową z jagodami, wyrównać nożem lub łopatką, a następnie wyłożyć białą masę serową (pozostałą część). Całość ponownie włożyć do nagrzanego piekarnika i piec jeszcze przez około 45 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić. Przed podaniem na stół sernik posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
6 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
WoW! Pięknie dziękuję za miłe słowa :) Bardzo się cieszę, że serniczek tak fajnie się udał i serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2014-11-14 22:23:37]
Sernik rewelacyjny! Po podaniu na stół wszyscy byli zachwyceni, nawet moja mama, która jest bardzo wybredna. Pozdrawiam serdecznie!!!
Justyna21 [2014-11-14 16:08:21]
Dziękuję pięknie i pozdrawiam :)
Dorota [2013-12-25 23:42:41]
Tak, te dwie mąki można zastąpić mąką pszenną, pozdrawiam :)
Dorota [2013-01-04 21:48:31]
Myślę, że można spróbować z takimi jagodami ze słoika. Powodzenia :)
Dorota [2012-11-28 11:21:32]
To super! Bardzo się cieszę, że sernik się udał i że smakował. Pozdrawiam :)
Dorota [2012-11-16 20:08:39]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.