Ciasto kakaowe, czarne jagody oraz ser - to fajnie i smakowicie zapowiadające się jagodowe ciasto. Każdy z tych produktów, sam w sobie jest ceniony za swoje walory smakowe. Ale po ich połączeniu w jednym wypieku i spróbowaniu jego smaku, można powiedzieć tylko jedno: to pyszne, pyszne i jeszcze raz pyszne ciacho :)
Tak! Bo to jest naprawdę bardzo oryginalne i wyborne ciasto z leśnymi owocami. Jest jeszcze jedna cecha, która doskonale charakteryzuje ten serniczek - to jego uroda. Jest to najwspanialsza ozdoba stołu, szkoda tylko, że tak szybko z niego znika... Czytaj więcej
To fajny pomysł na odmianę zwykłego sernika - dodatek owoców sprawia, że sernik smakuje wybornie!
To coś przepysznego dla miłośników sernika oraz soczystych i bardzo zdrowych jagód.
Przygotowanie tego słodkiego wypieku wymaga trochę pracy. Ale warto poświęcić się i spróbować wykonać samodzielnie ten rewelacyjny sernik. Sezon jagodowy jest krótki, więc warto się pospieszyć i na to ciasto skusić. To pewne, że pochwałom i zachwytom nie będzie końca!
To super ciasto na wakacyjny weekend :) Do kawki lub herbatki w upalne dni będzie jak znalazł - mniam :)
Smacznego!
Do miski przesypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę i mąkę orkiszową. Dodać cukier, jajka, masło, kakao do ciast i proszek do pieczenia. Wszystko razem posiekać nożem i zagnieść kakaowe ciasto. Włożyć do lodówki na około 60 minut, a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach na prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut w temperaturze 180 °C.
Biały zmielony ser przełożyć do miski. Dodać białą czekoladę startą na tarce o małych oczkach, mąkę ziemniaczaną i żółtka. Wszystko razem wymieszać (łyżką lub mikserem, ale krótko, aby tylko składniki się połączyły). Białka ubić na sztywną masę ze szczyptą soli, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie przełożyć do masy serowej i delikatnie razem wymieszać. Schłodzą śmietanę ubić i dodać do masy serowej. Całość delikatnie wymieszać i podzielić na połowę.
Jagody oczyścić z liści, opłukać i osuszyć. Dodać do połowy masy serowej i razem wymieszać.
Na podpieczone kakaowe ciasto wyłożyć masę serową z jagodami, wyrównać nożem lub łopatką, a następnie wyłożyć białą masę serową (pozostałą część). Całość ponownie włożyć do nagrzanego piekarnika i piec jeszcze przez około 45 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić. Przed podaniem na stół sernik posypać cukrem pudrem.
Smacznego.