Przepisy Extra

Cukiniowe ciasto pod kokosową bezą

Przedstawiam Wam kruche, aromatyczne ciasto ze słodką cukiniową masą z nutką pomarańczy, przykryte koksową bezą i polane polewą czekoladową - pycha!

To super warstwy, o pięknych, kuszących kolorach i cudownym aromacie :)

Jeśli mamy cukinię, to można z niej zrobić słodki użytek i wykorzystać ją do wypieków. Moja propozycja jest "bogata", to nie jest przepis na babkę z dodatkiem startej lub pokrojonej w kostkę cukinii, lecz przepis na super warstwowe ciasto, w którym z cukinii przygotowujemy słodką masę z dodatkiem skórki i soku z soczystej pomarańczy. I ta właśnie masa cukiniowa jest składnikiem sklejającym dwa upieczone i ostudzone placki: kruchy spód i górną kokosową bezę.

Wbrew pozorom jest to dosyć łatwy i tani przepis do wykonania, na który koniecznie trzeba się skusić w sezonie letnim lub jesiennym, kiedy pod ręką mamy młode i jędrne cukinie... a poza tymi sezonami jeśli nie mamy cukinii, tę środkową masę można zastąpić musem z brzoskwiń, jabłek, gruszek, a nawet z dyni. Jak widać możliwości jest wiele - najlepiej piec po kolei ;) Czytaj więcej

Jeszcze taka mała rada: przed podaniem na stół, to ciacho warto wcześniej wyciągnąć z lodówki, aby było w temperaturze pokojowej, dzięki czemu tłuszcz z kruchego ciasta - w naszym przypadku masło nie będzie twarde... i cały kruchy spód na tym zyska ;)

Muszę przyznać, że ten cukiniowy wypiek bardzo, bardzo mi smakuje. To coś niebywale dobrego dla miłośników kruchych ciast.

To ciasto jest idealne na każdą okazję, do codziennej kawki, ale też na świąteczny lub urodzinowy stół. Pięknie się prezentuje, kusi swoimi kolorami, warstwami i dlatego błyskawicznie ze stołu znika!

Cudnie smakuje. To samo kruche ciasto jest wyjątkowo kruche, słodkie i aromatyczne, bo z dodatkiem kardamonu i wanilii - pięknie pachnie jak się piecze :)

Warto się przekonać!

Smacznego :)

Składniki:

Kruche ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
6 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
½ łyżeczki kardamonu
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag masła
6 żółtek
1 łyżka śmietany 18%
Masa cukiniowa z pomarańczową nutką:
1 kg cukinii (waga po obraniu)
30 dag pomarańczy (1 duża)
2 galaretki pomarańczowe
Beza kokosowa:
6 białek
sól
¾ szklanki cukru
20 dag wiórek koksowych
2 łyżki oleju
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Polewa czekoladowa:
5 dag gorzkiej czekolady
4 łyżki mleka
4 łyżki wody (przegotowanej)
2 łyżeczki masła

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, cukier puder, cukier waniliowy, kardamon i proszek do pieczenia. Dodać masło, żółtka i śmietanę. Całość razem posiekać nożem, wymieszać i wyrobić kruche ciasto. Schłodzić w lodówce, a następnie rozłożyć w prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30 minut w temperaturze 175 °C.

Cukinię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w kostkę. Pomarańczę umyć, sparzyć, osuszyć i otrzeć na skórki na tarce o małych oczkach. Następnie przekroić ją i wycisnąć sok (potrzebujemy ¾ szklanki soku, jeśli tyle nie będzie to uzupełnić wodą). Do cukinii dodać skórkę i sok z pomarańczy. Razem wymieszać i dusić na małym ogniu, aż cukinia zmięknie. Następnie zdjąć z ognia i zmiksować blenderem na gładką masę. Wsypać galaretki pomarańczowe w proszku, dokładnie razem rozmieszać i pozostawić do stężenia.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej ubijać, aby cukier się rozpuścił. Dodać wiórki kokosowe, olej, mąkę ziemniaczaną i razem zmiksować. Gotową bezę kokosową wyłożyć do drugiej takiej samej formy prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut w temperaturze 175 °C. (najlepiej upiec go na samym początku, i mieć gotowego do złożenia ciasta).

Na podpieczone kruche ciasto wyłożyć tężejącą masę cukiniową, a na niej rozłożyć bezę koksową. Lekko docisnąć i włożyć do lodówki, do schłodzenia.

Gorzką czekoladę połamać na kawałki i przełożyć do garnka. Dodać mleko, wodę i masło. Wymieszać, cały czas podgrzewając aby składniki się połączyły. Lekko ostudzić i polać ciasto w tzw. esy-floresy.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.2857142856 stars based on 28 reviews Ciasta
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.