Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać zmielone orzechy włoskie wymieszane z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie razem wymieszać i wylać do tradycyjnej prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut w temperaturze 175 °C. Lekko ostudzić i wyciągnąć z formy.
Miękkie masło utrzeć z cukrem waniliowym na puszystą masę. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodać cukier i ubijać, aż masa będzie szklista, następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa się podniesie. Na koniec ubite jajka wraz z mąką pszenną pełnoziarnistą, mąką krupczatką mielonymi orzechami włoskimi i proszkiem do pieczenia dodać do utartego masła. Całość razem wymieszać i zagnieść kruche ciasto. Rozłożyć w tej samej prostokątnej formie, na której piekł się orzechowy biszkopt. Kruche ciasto nakłuć widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 minut w temperaturze 175 °C. Następnie wyciągnąć z piekarnika i ostudzić.
¾ mleka wlać do garnka, dodać masło, wsypać cukier i całość razem zagotować. W pozostałym mleku dokładnie rozmieszać mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Następnie wlać do gotującego się słodkiego mleka, chwilkę pogotować i gorącą masę budyniową wylać na upieczone kruche ciasto, a na na nim położyć orzechowy biszkopt, lekko docisnąć i pozostawić do ostudzenia.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dokładnie rozmieszać. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Przełożyć jogurt grecki i całość razem zmiksować. Na koniec wlać żelatynę, dodać kilka kropli aromatu cytrynowego i całość ponownie razem zmiksować. Gotową masę jogurtową wyłożyć na orzechowy biszkopt i włożyć do lodówki na około 15 minut.
Dynię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w małą kostkę. Przełożyć do garnka, wlać wodę i dodać goździki. Całość zagotować i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. Na koniec wsypać galaretki pomarańczowe w proszku i całość dokładnie rozmieszać. Ostudzić, a gdy masa zacznie tężeć, wyłożyć na ciasto i schłodzić w lodówce.
Smacznego.