Przepisy Extra

Orzechowy przekładaniec z dynią i galaretką

Orzechowy przekładaniec z dynią i galaretką

Składniki:

Orzechowy biszkopt:
5 jajek
sól
½ szklanki cukru
10 dag orzechów włoskich (mielonych, 1 szklanka)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
Kruche ciasto:
20 dag masła
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 jajka
sól
4 łyżki cukru
1 ½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 szklanka mąki krupczatki
5 dag orzechów włoskich (mielonych, około ½ szklanki)
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
½ litra mleka
25 dag masła
½ szklanki cukru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
Masa jogurtowa ze śmietanką:
250 ml śmietanki 30%
5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
700 dag jogurtu greckiego
1 ½ łyżki żelatyny
5 łyżek wody
aromat cytrynowy
Galaretka z dynią:
40 dag dyni (waga po obraniu)
900 ml wody
3 goździki
2 galaretki pomarańczowe

Sposób wykonania:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać zmielone orzechy włoskie wymieszane z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie razem wymieszać i wylać do tradycyjnej prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut w temperaturze 175 °C. Lekko ostudzić i wyciągnąć z formy.

Miękkie masło utrzeć z cukrem waniliowym na puszystą masę. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodać cukier i ubijać, aż masa będzie szklista, następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa się podniesie. Na koniec ubite jajka wraz z mąką pszenną pełnoziarnistą, mąką krupczatką mielonymi orzechami włoskimi i proszkiem do pieczenia dodać do utartego masła. Całość razem wymieszać i zagnieść kruche ciasto. Rozłożyć w tej samej prostokątnej formie, na której piekł się orzechowy biszkopt. Kruche ciasto nakłuć widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 minut w temperaturze 175 °C. Następnie wyciągnąć z piekarnika i ostudzić.

¾ mleka wlać do garnka, dodać masło, wsypać cukier i całość razem zagotować. W pozostałym mleku dokładnie rozmieszać mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Następnie wlać do gotującego się słodkiego mleka, chwilkę pogotować i gorącą masę budyniową wylać na upieczone kruche ciasto, a na na nim położyć orzechowy biszkopt, lekko docisnąć i pozostawić do ostudzenia.

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dokładnie rozmieszać. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Przełożyć jogurt grecki i całość razem zmiksować. Na koniec wlać żelatynę, dodać kilka kropli aromatu cytrynowego i całość ponownie razem zmiksować. Gotową masę jogurtową wyłożyć na orzechowy biszkopt i włożyć do lodówki na około 15 minut.

Dynię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w małą kostkę. Przełożyć do garnka, wlać wodę i dodać goździki. Całość zagotować i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. Na koniec wsypać galaretki pomarańczowe w proszku i całość dokładnie rozmieszać. Ostudzić, a gdy masa zacznie tężeć, wyłożyć na ciasto i schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.