Przepisy Extra

Czarno-białe ciasteczka

Czarno-białe ciasteczka

Składniki:

Ciasto białe:
1 czubata szklanka mąki pszennej
2 żółtka
10 dag masła
2 łyżki cukru pudru
Ciasto czarne:
1 czubata szklanka mąki pszennej
2 żółtka
10 dag masła
1 łyżka śmietany
1 czubata łyżka kakao
1/3 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do przełożenia:
1 słoik marmolady wielowocowej

Sposób wykonania:

Zagnieść osobno obydwa ciasta i włożyć do lodówki na około 3 godziny.

Na wysmarowaną tłuszczem blachę zetrzeć na tarce ciemne ciasto, równomiernie rozłożyć, lekko przyklepać, wyrównując powierzchnię. Posmarować cienko marmoladą i przykryć warstwą startego jasnego ciasta. Znów lekko przycisnąć i wyrównać dłonią.

Piec około 35 minut w temperaturze 195 °C. Jeszcze ciepłe pokroić na kwadraciki o boku około 3 cm.

Takie ciasteczka można przechowywać 2-3 tygodnie w blaszanej puszce.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Równiez nie polecam! Ciasto zbyt kruche, znam ten przeois właśnie jako spód do ciasta kruchego! Pozdrawiam.
kola [2006-12-18 09:39:57]
ciasto samo w sobie fajne ale kruche i nie nadaje sie na ciasteczka raczej na ciasto ....marmolada może się wylać a ciasto się łamie .nie za ciekawy przepis
Lidka :) [2004-12-07 18:26:01]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.