Piernikowo-miodowe placki przekładane gorącą masą serową. Na koniec gdy całość ostygnie, ciasto polewamy polewą kawową z dodatkiem żelatyny i posypujemy wiórkami kokosowymi (białymi i żółtymi). Ciacho rozpływa się w ustach....
Do miski wsypać mąkę pszenną, dodać cukier, kakao do ciast, przyprawę do piernika oraz szczyptę soli, pieprzu i ostrej papryki w proszku. Wszystko razem wymieszać łyżką. Następnie dodać masło, jajka, miód, śmietanę i rozpuszczoną w mleku sodę oczyszczoną. Wszystko razem posiekać i zagnieść ciasto. Podzielić je na trzy równe części (w tym celu ciasto najlepiej zważyć, u mnie ważyło 1050 gram i podzieliłam to na 3, co daje mi wagę jednej kuli 350 gram, tym sposobem mamy podzielone ciasto na równe części).
Każdą część ciasta rozłożyć w prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Formę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 17 minut w temperaturze 180 °C. Ciepłe ciasto delikatnie wyciągnąć na papierze do pieczenia z formy. W taki sam sposób upiec pozostałe 2 placki i ostudzić (Uwaga! po ostudzeniu placki robią się twarde i takie mają być).
Do garnka wlać ½ szklanki mleka, przełożyć masło i wsypać cukier. Całość wymieszać, roztopić i zagotować. Zmielony ser przełożyć do miski, dodać surowe jajka, otartą skórkę z cytryny i kilka kropli aromatu arakowego. Zmiksować mikserem, a następnie przełożyć do gotującego się mleka, razem wymieszać i zagotować. W pozostałym mleku (½ szklanki) rozmieszać budyń śmietankowy i mąkę ziemniaczaną. Wlać do gotującej się masy serowej. Dokładnie razem wymieszać, zagotować na małym ogniu i gotować razem 2 minuty.
Gorącą masą serową przełożyć ostudzone placki piernikowe i lekko docisnąć.
Do rondelka wsypać cukier, dodać wodę, śmietanę, kakao do ciast i kawę zbożową Inka. Wszystko razem wymieszać i zagotować. Następnie zdjąć z ognia, dodać masło i razem wymieszać, aby masło się roztopiło i składniki połączyły. Do gorącej wody wsypać żelatynę i całość dokładnie wymieszać. Następnie wlać do polewy, ponownie rozmieszać i gęstniejącą polewę rozsmarować na wierzchu ciasta. Udekorować wiórkami kokosowymi, zrobić ukosem paski (połowę wiórek kokosowych wcześniej zrumienić na patelni bez tłuszczu i ostudzić).
Gotowe ciasto włożyć do lodówki na 24 godziny.
Smacznego.