Przepisy Extra

Szybkie czarno-białe ciasto na zimno

Składniki:

Masa czekoladowa:
1 litr mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki kaszy manny (13 dag)
3 łyżki kakao do ciast
2 łyżeczki cukru waniliowego
20 dag masła
2 łyżki rumu
Masa śmietankowa:
1/2 litra śmietanki 30%
1 galaretka agrestowa
Dodatkowo:
25 dag herbatników (np. maślanych pełnoziarnistych)
Polewa czekoladowa:
10 dag gorzkiej czekolady
12 łyżek mleka
Do dekoracji:
płatki migdałów

Sposób wykonania:

Odlać ½ szklanki mleka, dodać do niego mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Pozostałe mleko przelać do garnka. Wsypać cukier, kaszę mannę, kakao do ciast i cukier waniliowy. Zagotować cały czas mieszając. Do gotującej się masy dodać masło i mieszać, aby masa się połączyła. Następnie wlać rozmieszaną w mleku mąkę ziemniaczaną. Wymieszać, zagotować i chwilę pogotować na małym ogniu. Zdjąć z ognia, dodać rum i wymieszać.

Na dnie dużej tortownicy (o średnicy 25-26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyć herbatniki, wylać gorącą masę czekoladową i ponownie rozłożyć warstwę herbatników. Odstawić do ostudzenia.

Galaretkę agrestową rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody. Dokładnie wymieszać i ostudzić. Schłodzoną śmietankę ubić i dodać do niej tężejącą galaretkę agrestową. Wszystko razem zmiksować, wylać na herbatniki i chłodzić w lodówce (jeśli masa będzie rzadka, to przed wylaniem na ciasto włożyć ją na kilka minut do lodówki).

Do rondelka przełożyć połamaną na kostki gorzką czekoladę. Dodać mleko i razem podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, aby masa się połączyła. Ostudzoną polewą polać ciasto i udekorować płatkami migdałów. Włożyć do lodówki na około 6 godzin.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
No tak prosto to nie może być ;) Ciasto bez pieczenia moim zdaniem jest szybsze niż pieczone, bo tutaj trzeba czekać na nagrzanie piekarnika, potem piec - średnio około 45 minut, no i studzić ;)
Dorota [2013-12-25 22:57:47]
Dziękuję bardzo i pozdrawiam :)
Dorota [2013-07-01 11:55:39]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.