Przepisy Extra

Czekoladowy tort z nutką cappuccino

Składniki:

Biszkopt z cappuccino:
7 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cappuccino czekoladowego
Do nasączenia:
2 x 30 ml wódki
Masa czekoladowa:
500 ml śmietany 30%
20 dag gorzkiej czekolady
10 dag mlecznej czekolady
Do dekoracji:
250 ml śmietany 30%
1 opakowanie cukru waniliowego
1 opakowanie śmietan-fix
cukierki dekoracyjne

Sposób wykonania:

Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cappuccino w proszku. Delikatnie wymieszać i wylać do wysmarowanej tłuszczem dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm). Piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić i podzielić na dwie części.

Śmietanę przelać do garnka. Dodać do niej połamaną na kawałki gorzką i mleczną czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż czekolady się rozpuszczą. Ostudzić i włożyć do lodówki na około 12 godzin. Następnie ubić na sztywną masę. Podzielić na połowę.

Jedną część biszkoptu z cappuccino nasączyć wódką. Na niego wyłożyć połowę masy czekoladowej, a na niej położyć drugą część biszkoptu z cappuccino i nasączyć go wódką. Pozostałą masą czekoladową posmarować wierzch i boki tortu. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem waniliowy, a pod koniec ubijania dodać śmietan-fix. Ubitą śmietaną udekorować tort. Wierzch tortu udekorować cukierkami. Gotowy tort włożyć do lodówki na około 24 godziny.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
13 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
To bardzo się cieszę i pozdrawiam :)
Dorota [2012-01-27 20:47:37]
świetny przepis dziś robie go po raz drugi:)
Natalka [2012-01-26 17:41:46]
Cieszę się, że smakował. Pozdrawiam :)
Dorota [2012-01-05 19:19:33]
świetny torcik pyszny i śliczny dziękuję za przepisik:)
Natalka [2011-12-19 15:38:30]
Dobrze, rozpuszczona czekolada połączona ze śmietanką zrobi się jasna. Polewy tutaj nie ma, tort dekorujemy tylko ubitą śmietaną i cukierkami dekoracyjnymi, powodzenia :)
Dorota [2011-12-19 15:33:57]
i jeszcze jedno jak zrobic tą polewę?
Natalka [2011-12-18 09:57:50]
mam pytanie rozpuściłam w łaśnie czekoladę ze śmietaną i to wyszło jasne czy to ma takie byc czy zrobiłam coś źle?
Natalka [2011-12-18 09:50:02]
Proszę bardzo :) Fajnie, to ja trzymam kciuki, powodzenia :)
Dorota [2011-12-08 10:52:14]
Dziękuję za porady :) Do ciasta dodam kakao:) Życzonka oczywiście przekaże:)
Natalka [2011-12-07 17:07:52]
Tort można udekorować np. gotowymi kwiatkami z opłatka, czekoladowymi dekoracjami (listki, serduszka), srebrnymi koralikami (cukierkami), żelkami, owocami, małymi kształtnymi ciasteczkami, np. bezy, kolorowymi wiórkami kokosowymi, startą czekoladą. Możliwości jest wiele - do wyboru do koloru. Zamiast cappuccino można dodać kakao do ciast. Powodzenia i STO LAT dla Solenizantki :)
Dorota [2011-12-07 12:09:16]
Wybrałam ten tort na urodziny mojej mamy i chce żeby był oszałamiający. Wiesz może czym można było by go przyozdobic? I jeszcze jedno moja mama nie nawidzi cappuccino czy musi ono znaleźc się w przepisie?
Natalka [2011-12-07 11:19:24]
Ta śmietana powinna być wyciągnięta z lodówki, czyli powinna być schłodzona. Życzę udanego wypieku :)
Dorota [2011-07-08 08:29:29]
pycha
aga [2010-05-18 12:04:03]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.