Sprawdzony przepis na warstwowe i kolorowe ciasto z jabłkami - tzw. Fale Dunaju :)
Ładnie prezentuje się na stole, kusząc swoimi kolorami. Jest słodkie i wilgotne.
Smakuje całej rodzince. Jest idealnym wypiekiem do niedzielnej kawusi, ale na świątecznym stole też prezentuje się okazale.
W sezonie letnim można jabłuszka zamienić np. na truskawki, jagody lub wiśnie - pycha!
Smacznego.
Masło, jajka, cukier puder i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Dalej ucierając dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i olej. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część wylać na wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm. Do drugiej części ciasta dodać kakao, wymieszać i wylać na jasne ciasto.
Jabłka obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w plasterki. Poukładać rzędami na surowym kakaowym cieście. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 175 °C.
W 1 szklance mleka rozpuścić budyń wiśniowy. Pozostałe mleko zagotować i do gotującego się mleka wlać mleko z budyniem. Chwilkę pogotować i ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzony budyń i na koniec spirytus. Gotową masę kremową wyłożyć na ostudzone ciasto. Wierzch ciasta posypać kakaowymi cukierkami dekoracyjnymi. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.
Smacznego.