Przepisy Extra

Sernik z makiem na kruchym spodzie

Bez makowca nie wyobrażamy sobie Świąt, prawda?? ;)

Ja przedstawiam Wam słodki serowo-makowy duet pod lukrowaną pierzynką... Jest to idealne połączenie sera i maku na kruchym spodzie - to coś dla tych którzy nie mogą się zdecydować co upiec na Święta Bożego Narodzenia - sernik czy makowiec? ;)

Składniki:

Kruche ciasto:
1 ½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki krupczatki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
10 dag masła
4 łyżki śmietany 18%
2 żółtka
Masa serowa:
1 kg twarogu (półtłustego)
15 dag masła
½ szklanki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
5 jajek
sól
1 budyń waniliowy
skórka otarta z 2 pomarańczy
Masa makowa z bakaliami:
50 dag maku
500 ml mleka
10 dag rodzynek
3 łyżki rumu
5 łyżek wody
10 dag zmielonych orzechów włoskich (1 szklanka)
5 dag suszonej moreli
5 jajek
½ szklanka cukru
10 dag masła
6 łyżek miodu
Białkowy lukier:
2 białka
2 szklanki cukru pudru
Do dekoracji:
kolorowe cukierki (np. małe złote perełki)

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cukier puder i cukier waniliowy. Dodać miękkie masło, śmietanę i żółtka. Zagnieść kruche ciasto i schłodzić w lodówce.

Tradycyjna prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Kruche ciasto rozwałkować i przełożyć na wałku do formy. Nakłuć widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 15 minut w temperaturze 175 °C.

Twaróg zmielić trzy razy w maszynce do mielenia mięsa. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać po jednym żółtku, a następnie po łyżce zmielonego sera. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać do masy serowej wraz budyniem waniliowym w proszku i skórką otartą z pomarańczy (wcześniej należy je dokładnie umyć, sparzyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach). Całość delikatnie wymieszać i przełożyć na podpieczone kruche ciasto.

Mak przesypać do garnka, wlać mleko i gotować na małym ogniu, aby mleko wyparowało. Od czasu do czasu mak należy wymieszać, aby się nie przypalił. Na koniec zdjąć z ognia, ostudzić i trzy razy zmielić w maszynce do mielenia mięsa.

Rodzynki zalać rumem i gorącą wodą, wymieszać i zostawić pod przykryciem do ostudzenia. Suszone morele pokroić w kostkę. Masło roztopić i ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać, aż się rozpuści. Dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Następnie przełożyć zmielony mak, dodać rodzynki wraz z wodą i rumem, zmielone orzechy włoskie, suszone morele i miód. Całość delikatnie razem wymieszać i przełożyć na masę serową. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 50 minut w temperaturze 175 °C. Zostawić w piekarniku do ostudzenia.

Do miseczki przełożyć białka i dodać cukier puder. Całość dokładnie utrzeć łyżką lub mikserem na małych obrotach. Gotowym lukrem polać ciasto i udekorować cukierkami.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.