Bez makowca nie wyobrażamy sobie Świąt, prawda?? ;)
Ja przedstawiam Wam słodki serowo-makowy duet pod lukrowaną pierzynką... Jest to idealne połączenie sera i maku na kruchym spodzie - to coś dla tych którzy nie mogą się zdecydować co upiec na Święta Bożego Narodzenia - sernik czy makowiec? ;)
Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cukier puder i cukier waniliowy. Dodać miękkie masło, śmietanę i żółtka. Zagnieść kruche ciasto i schłodzić w lodówce.
Tradycyjna prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Kruche ciasto rozwałkować i przełożyć na wałku do formy. Nakłuć widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 15 minut w temperaturze 175 °C.
Twaróg zmielić trzy razy w maszynce do mielenia mięsa. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać po jednym żółtku, a następnie po łyżce zmielonego sera. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać do masy serowej wraz budyniem waniliowym w proszku i skórką otartą z pomarańczy (wcześniej należy je dokładnie umyć, sparzyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach). Całość delikatnie wymieszać i przełożyć na podpieczone kruche ciasto.
Mak przesypać do garnka, wlać mleko i gotować na małym ogniu, aby mleko wyparowało. Od czasu do czasu mak należy wymieszać, aby się nie przypalił. Na koniec zdjąć z ognia, ostudzić i trzy razy zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
Rodzynki zalać rumem i gorącą wodą, wymieszać i zostawić pod przykryciem do ostudzenia. Suszone morele pokroić w kostkę. Masło roztopić i ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać, aż się rozpuści. Dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Następnie przełożyć zmielony mak, dodać rodzynki wraz z wodą i rumem, zmielone orzechy włoskie, suszone morele i miód. Całość delikatnie razem wymieszać i przełożyć na masę serową. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 50 minut w temperaturze 175 °C. Zostawić w piekarniku do ostudzenia.
Do miseczki przełożyć białka i dodać cukier puder. Całość dokładnie utrzeć łyżką lub mikserem na małych obrotach. Gotowym lukrem polać ciasto i udekorować cukierkami.
Smacznego.