Przepisy Extra

Faworki czyli chrust

Faworki czyli chrust

Składniki:

20 dkg mąki
3 żółtka
3 łyżki gęstej śmietany
1 płaska łyżeczka proszku spulchniającego
1 łyżka spirytusu
2 kostki smalcu (lub innego tłuszczu do smażenia)
sól
cukier puder do posypania

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki wymieszać. Cieniutko (1 mm) rozwałkować, pokroić w kilkucentymetrowe (8-10) paseczki o szerokości 1-2 centymetrów. Paseczki ponacinać wzdłuż przez środek - abu powstała "dziurka". "Wywinąć" - czyli złapać za jeden z końców i przewlec go przez "dziurkę". Smażyć w dużej ilości tłuszczu na złoty kolor przez ok. 5 minut.

Gotowe faworki obsypać cukrem pudrem.

Faworki są bardzo delikatne - nie takie jak te "sklepowe" - niezbyt nadają się do transportu, ale za to świetnie smakują.

Nieusmażony faworek, powinien mieć na sobie jak najmniej mąki, gdyż ta lubi się przypalać podczas smażenia.

Jeśli chodzi o tłuszcz, to najlepiej smaży się na smalcu, ale ze względów zdrowotnych i zapachowych można go zastąpić Plantą lub jej tańszym odpowiednikiem - Sigmą.

Ja osobiście stosuję trochę smalcu, trochę Planty, a "na dolewkę" olej.

Życzę smacznego.

Dodane przez kk w dniu
118 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Faworki
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Faworki
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Baklava
Komentarze do przepisu:
Chrust - czyli smakołyki mojego dzieciństwa! Jedna babcia smażyła na smalcu, a druga na oleju - a ja zawsze miałem dylemat :P Dlatego robiłem miks - smażyłem na tłuszczu pół na pół (połowa oleju - połowa smalcu) super wychodziły, teraz i ja smażę moim dzieciakom. Udanych wypieków w ten Tłusty Czwartek :D
Krzyś60 [2020-02-19 11:36:44]
Można smażyć na oleju :)
Dorota [2013-12-27 19:11:37]
Cieszę się, że smakowały. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2012-04-05 12:10:22]
Dziękuję i gratuluję udanych wypieków :)
Dorota [2012-02-17 15:05:09]
To bardzo się cieszę :) Serdecznie pozdrawiam i życzę smacznego :)
Dorota [2012-02-17 12:28:30]
To też może zależeć od mąki. Ogólnie powiem tak, że faworki takie są po prostu (po usmażeniu twarde, a raczej kruche), to jest taki rodzaj wypieku i już :) Zasada jest taka, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, wtedy wszystko ładnie i szybko się połączy. Ciasto na faworki powinno się też dłużej wyrabiać, żeby było takie gładkie, elastyczne i żeby odchodziło od ręki. A jak ciasto wyszło twarde, to może dodaliśmy za dużo mąki.
Dorota [2012-01-31 10:57:06]
Myślę, że śmietanę w przepisie na faworki można zastąpić np. jogurtem naturalnym.
Dorota [2011-11-23 10:45:34]
co z tym pienieniem sie oleju.ziemniak nie pomaga.czyzby to proszek.
dora [2011-01-21 18:00:42]
Dzięki Robson, właśnie zastanawiałam się czym scalić ciasto faworkowe, ( nowy przepis ) i Twój wpis przyszedł mi z pomocą ! :-) Zdecydowanie faworki wolę bez "prochu" i na "smalu" też nie przesmażam - olej, oliwa z oliwek !
JAnka [2011-01-20 11:55:01]
do Robsona: proszek do pieczenia dodaje sie do faworków, zeby były "bąbelki", tak działa ze spirytusem albo octem. I smaży się je na smalcu (w moim domu to jedyna potrawa, do której w ogóle używamy smalcu), bo to ciasto wchłania olej i faworki są tłuste. To jest przepis z takiej starej Kuchni Polskiej z lat 50-tych i rzeczywiście jest najlepszy.
aaa [2010-12-31 19:31:56]
te faworki to naprawdę rewelacja:)POZDRAWIAM:)
ANETA1212 [2010-11-06 15:19:22]
Chyba najgorszy przepis na faworki jaki czytałem. Aż mam wrażenie, że chwalą go tylko osoby, które smażyły pierwszy raz w życiu. 1) Od kiedy proszek do pieczenia jest potrzebny do faworków? 2) Od kiedy poleca się je smażyć na "śmierdzącym" smalcu (a szczególnie samym smalcu), zamiast na oleju? No ale może to kwestia upodobań... Ja jednak proponuję poszukać nieco innego przepisu, ewentualnie samemu poeksperymentować. Może być spirytus, może być wódka, jak najbardziej rum, a jeśli tego brak - po prostu ocet. Piwa akurat nie próbowałem, ale jak p. Michał chwali, to czemu nie... Niektórzy dodają np. odrobinę soku z cytryny lub cukru waniliowego. "Znęcanie się" nad ciastem nie jest tak konieczne - jak chce się zrobić szybciej ;) Proszek do pieczenia dodaje się moim zdaniem tylko, gdy to konieczne, gdyż nie jest najzdrowszy. W przypadku faworków (chrustu) jest całkowicie zbędny. Smalec - lubiany często i polecany, jeśli komuś zbrzydną potrawy na oleju. Poleciłbym go raczej do mielonych, ale nie do faworków. To prawie tak, jakbym miał pączki smażyć na smalcu. Oczywiście każdy może sobie sam ostatecznie wybrać, jakiego tłuszczu użyć. Ja kiedyś nie miałem do chruścików śmietany, więc dodałem mleka - i też były dobre... Życzę powodzenia w opracowaniu własnej - "idealnej" receptury i smacznego!
Robson [2010-10-27 01:51:21]
Faworki pyszne. Przepis godny poleceia.
monisia [2010-07-28 20:48:37]
Cieszę się, że chruściki smakowały i dziękuję za miłe słowa. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2010-05-16 15:44:27]
Znalazłam przepis na chruściki bardzo dobre wyszły tu są dobre przepisy :)
Natalia [16.05.2010] [2010-05-16 12:10:49]
Ja robię troszeczkę inaczej(przepis trochę inny), ale to nic. Mi wychodzą dość ładne tzn. fajnie rosną, są kruchutkie ale nie za bardzo. Osobiście jeszcze wykładam je na kawałek pergaminu albo zwykłego ręcznika kuchennego w tedy nie są takie z tłuszczu i cukier puder się nie ,,skleja,,. ;) Poza tym na obrazku nie wyglądają jak by były dość ,,wyrośnięte,, ;/
Kuchareczka ;* [2010-04-03 18:13:14]
Ja jestem ciamajdą kuchenną ale faworki wyszły mi pierwsza klasa..... Pozdrawiam
women [2010-03-29 19:48:12]
Super przepis:*) Polecam naprawde ...
Anka [2010-02-20 10:21:51]
jestem kiepska w gotowaniu a dopiero w przepisach przez internat ale ten chrust mi naprawdę wyszedł a rodzina jadła aż im się uszy trzęsły
beata [2010-02-13 12:43:30]
Właśnie się ostatni gar pichci. Faworki znakomite, przepis godny polecenia ;]
Kot [2010-02-12 20:33:42]
Oponki: 2 serki homogenizowane, 2 żółtka, łyzeczka cukru pudru, 1 płaska łyzeczka sody, mąki tyle by ulepic ciasto. Połączyc wykrawac oponki i smażyc na oleju.Smacznego.
Iwona [2010-02-12 20:15:40]
Sama nie dodawałam jeszcze octu do ciasta zamiast spirytusu, ale słyszałam, że też się dodaje.
Dorota [2010-02-11 15:42:00]
Aby się nie pienił olej podczas pieczenia należy włożyć połówkę obranego,surowego ziemniaka:)
Młoda_kuchareczka [2010-02-11 14:54:36]
można doda ocet zamist spirytusu???
klaudia [2010-02-11 13:19:09]
Zawsze robiłam faworki dokładnie z takiego jak ten przepisu tylko bez proszku do pieczenia i były wspaniałe. Teraz zrobiłam z proszkiem. Wyszły twarde nie do zjedzenia i chociaż proszek powinien spulchnić, to nie wiem co się stało, że są takie twarde?
Asia [2010-02-11 09:28:51]
co tu pisac poprostu pyszne
rafal [2010-02-10 21:32:27]
Polecam przepis bo chruściki wychodzą naprawdę wyśmienite.Ciasto łatwo się wyrabia i dość szybko.Polecam.
Lucy [2010-02-10 15:06:38]
Proszek do pieczenia nie potrzebny o ile ciasto sie dobrze schłodzi i baaaardzo cieniutko rozwałkuje (jak mówiła moja babcia ma być widać amerykę przez placek). A do smazenia najlepszy gesi smalec. Niestety coraz droższy :(.
iq58 [2010-02-09 21:43:58]
nie do dajcie proszku spulchniającego stają się niedobre i wielkie !
ania [2010-02-06 20:17:10]
Zrobiłam faworki dokładnie wg przepisu, tzn. z proszkiem do pieczenia, którego nigdy do faworków nie używam. Przepis jest kopią tego, wg którego zawsze je robię i wychodzą doskonałe, kruche i delikatne, ale robię je bez proszku. Te, które zrobiłam z proszkiem do pieczenia, wyszły tak twarde, że mogłabym nimi tłuc to ciasto, zamiast wałkiem.
bozena [2010-01-30 09:11:12]
Właśnie skończyłam smażyc ,robiłam z podwójnej porcji sa bardzo dobre polecam ten przepis ale ja dodatkowo jeszcze je trochę zbiłam[ciasto}
kasia [2010-01-22 21:17:49]
Przepis jest bardzo udany. Przed chwilą skończyłem piec. Są wyśmienite. Polecam.
Rafał [2010-01-20 09:03:07]
Kochana Moja przepis super mieszkam w niemczech i wszscy moi znajomi zajadaja sie tym chruscikiem pycha duza buzka i do milego
sakin-dortmund [2010-01-17 13:31:35]
Tak.
Dorota [2009-08-12 12:01:40]
czy spirytus powoduje nie wchłanianiu się tłuszczu?
mejdi [2009-05-29 17:06:56]
Ja właśnie teraz skończyłam piec faworki są pyszne.Naprawdę rewelacja:)Polecam wszystkim.
Ala [2009-02-24 14:03:57]
Te faworki są super:)robiłam pierwszy raz z tego przepisu i rewelacja:)pozdrawiam
Maryśka [2009-02-19 15:20:08]
Być może tłuszcz był za gorący i dlatego tak się burzył...
Dorota [2009-02-19 13:27:08]
co zrobic zeby podczas smazenia chrustow nie burzyl sie tluszcz i zeby nie wylatywal z gara??pomozcie:)
maario_43 [2009-02-18 12:58:36]
Można, ale więcej niż spirytusu - najlepiej dodać 2 łyżki.
Dorota [2009-02-17 22:12:07]
Do dobrych faworków nie dodaje się proszku do pieczenia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ja [2009-02-17 17:34:20]
MAM PYTANIE czy zamiast spirutusu moge dodac wodki, mieszkam za granica i nie maja spirytus tu w sprzedazy?
magda z edynburga [2009-02-17 15:26:48]
Wydaje mi się, że to jest to samo (proszek spulchniający = proszek do pieczenia).
Dorota [2009-02-16 22:12:47]
przepis godzien polecenia, ciasto było troszkę suche, więc dodałem jedno żółtko, z kolei cisto się "rozłaziło" więc dodałem 2 łyżeczki miody naturalnego.. a faworki pychotka <mniam>
Grandzik [2009-02-14 19:19:29]
proszek spulchniajacy czyli do pieczenia?
madzia [2009-02-12 12:37:57]
Super przepis:*) Polecam naprawde ...
Patrycja [2009-02-08 14:03:12]
A ja 3 całe jajka,0,5 kg mąki,1kieliszek spirytusu albo octu,4łyżki śmietany i olej do smażenia.Trzy duże talerze starczy na dwa dni,bo moje dzieciaki a nawet mój mąż pożerają na jeden dzień a reszta musiałam chomikować na drugi dzień
skylla [2009-02-02 17:42:08]
Faworki wyszły pyszne, lecz dokonałam modyfikacji. Dodałam 1/2 szklanki cukru i 2 łyżki spirytusu, żeby nie nasiąkły tłuszczem .
malileh [2009-02-02 12:29:29]
Ja trochę je potłukłam moim wałkiem i dałam 2 łyżki rumu, bo nie miałam spirytusu, ale uważam, że i tak bardzo ciągnęły tłuszcz i po kilku sztukach robiło mi się niedobrze. Ale poza tym bardzo smaczne. Kiedyś miałam przepis z mąki, żółtek i piwa, nie pamiętam czy to wszystkie składniki, ale wychodziły moim zdaniem lepsze.
elq [2009-01-27 14:46:56]
Rewelacja, szybko i nawet kuchenny lajik da sobie radę.
Monika [2009-01-23 13:53:00]
Bardzo pyszny przepis i faworki:)___polecam wszystkim(*-*)
Sylwia [2009-01-10 15:09:54]
Przez pomylke dalam 300 gramow maki, tez wyszly dobrutkie i kruchutkie :-)
doro [2008-12-31 11:53:55]
faworki super wyszly jestem bardzo zadowolona jak i z przepisu tak i z min moich dzieci. szukam przepisu na oponki (czy ktos pomoze)
ewelina 12-08-08 [2008-08-12 20:28:09]
polecam!!!!!!!!!!!!!!!! super przepis:D
Justyna [2008-04-09 14:06:16]
Bardzo smaczne i latwe w zrobieniu!!! Polecam ten przepis!!!
linka [2008-02-16 17:40:40]
dodalam 10 dag mielonych migdalow i waszly rewelacyjne ale migdaly trzeba najpierw utrzec z jajkami a potem reszta
ewa ilawianka [2008-02-07 11:45:53]
Faworeczki siupel! Super przepis, wychodzą kruchutkie i pyszne.
Martucha [2008-02-06 11:57:43]
Faworki pychota!!!!!! Polecam ten przepis!!!!
medhi [2008-02-05 16:15:13]
0,5maki 5zoltek 2lyzki smietany gestej 1lyzka cukru 1lyzka octu lub soku cytrynowego
hania jagudka [2008-02-02 17:17:53]
Faforki bardzo pyszne robilam wedlug wyzej przepisu nic nie dodawalam wiecej i nic nie odejmowalam a 20dkg maki=1szklanka. Polecam pychotka
pychotka [2008-02-01 16:30:36]
przepyszne, dodałam jeszcze jedno żółtko, bo wydawalo mi sie ciasto za suche, ale potem musiałam dodac odrobinę mąki, więc chyba wystarczyłyby trzy żółtka. Zanim skończyłam, pierwszych juz nie było.
jula [2008-01-31 19:55:35]
Skorzystałam z przepisu Pana Michała-chruścik smakuje idealnie,palce lizać Dziekuje i pozdrawiam:))
Kasia [2008-01-31 15:11:46]
Według mnie faworki są bardzo smaczne i bardzo szybkie w wykonaniu!:) Własnie je zrobiłam-w końcu dziś tłusty czwartek!:)
Ania [2008-01-31 12:29:09]
czy wasze faworki tez wychodza takie suche czy ja coś zle zrobiłam
ja [2008-01-31 11:55:38]
Przepis może ok, poza proszkiem do pieczenia i warunek dobra, kwaśna śmietana!!!!!!!! To zalecenia mojej 80-letniej babci, a dobrze ubite i schłodzone będą puchły w oczach. Powodzenia:)
Kasia [2008-01-30 19:13:10]
mozna dodac ;ocet ;lyzeczke gdyz nie pija tyle tluszczu lub [alkohol 40-100%i sa kruche ,a i skórke z cytryny ztarta ;[maja lepszy zapach i smak].Mozna smazyc tez na samym oleju lub pól na pól ztluszczem [smalec]
heniek 59 [2008-01-30 15:37:27]
bardzo smaczne i szybko sie robi...polecam
Agnieszka [2008-01-29 13:46:22]
dziękuję świetny przepis
mm [2008-01-27 15:39:22]
Kwaśna śmietana, powodzenia ;)
Dorota [2007-11-26 17:19:31]
śmietana kwaśna, czy kremówka?
mlk [2007-11-26 17:10:14]
Olej nie powinien być za gorący i nie należy długo smażyć. Powodzenia ;)
Dorota [2007-11-05 22:39:04]
Ja mam teraz wlasnie robic i sie noje ze mi sie przypala jak mozna je uchronic od tego...?
ZAklopotany kucharz [2007-11-05 22:31:39]
robilam podwojna porcje, musialam dolac troche mleka, bo ciasto sie nie chcialo skleic ;/ ale faworki sa super!!!
ANIAcoventry [2007-06-03 09:22:45]
Super przepis naprawde fajny
Krysia [2007-02-24 18:08:30]
Proponowałabym raczej trzymać się przepisu, ewentualnie można pominąć alkohol, ale daje on faworkom to, że nie "piją" tyle tłuszczu. Powodzenia ;)
Dorota [2007-02-20 16:06:05]
mozna robic faworki bez alkoholu i bez proszku do pieczenia?czy nie
silvia [2007-02-19 19:51:23]
Polecam, w ostatki robiłem (pierwsze ciasto co mi wyszło). :D Moja sugestia :czym cieniej rozwałkuję sie ciasto, tym bardziej faforki są delikatne i kruchę. Pozdrawiam
Jurgen [2007-02-18 10:03:06]
Fantastyczne! Polecam. Osobiście nie dodaję proszku i z 10 min "tłukę" Tłuczkiem! Smacznego!!!
anuśka [2007-02-16 17:11:02]
no bardzo dobre są
natalia789 [2007-02-15 15:03:13]
Oj baby baby , wy już nawet zapomniałyście gotować. Przepis na ciasto do faworków b.prosty mojej babki z przed 50 lat /z resztą sobie poradzicie/ 1.2szkl mąki 2. 3 zółtka+jedno jajo całe 3. 4-5 łyżek śmietany albo pół szklnki piwa !!! 4. 2 łyżki spirytusu lub octu 10% ciasto wyrobić i tłuc wałkiem lub okrągłym tłuczkiem ok 10-15 min potem ciasto zawinąć w ścierke i na 30 min do lodówki , a dalej to wiadomo wałowanie i smarzenie:-)
Michał-/kucharz amator/ [2007-02-15 13:47:02]
a co sie stanie jak nie dodam śmietany ??
asia [2007-02-15 13:44:46]
Są różne przepisy na faworki, w tym akurat jest proszek do pieczenia - więc go dodać. Udanego wypieku ;)
Dorota [2007-02-14 15:14:11]
no to w końcu dodawać proszek do pieczenia czy nie dodawać???
ewa [2007-02-14 14:55:01]
Polecam raczej je jeść na zimno ;)
Dorota [2007-02-14 12:32:37]
pytanko:czy należy spożywać je na gorąco,czy mozna podawac zimne?
darka [2007-02-14 11:53:39]
Za bardzo to już nie pamiętam, ale coś mi mówi, że z tego przepisu wyjdzie około 35 sztuk faworków ;)
Dorota [2007-02-13 18:45:52]
Witam .Mam zamiar jutro zrobic te faworki , wg przepisu , lecz mam pytanie.Ile ok.sztuk wychodzi z tego przepisu ?Pozdrawiam :)
Aniqe [2007-02-13 18:29:03]
20 dag mąki to 1,20 szklanki (czyli szklanka i trochę). Zapraszam do skorzystania z Przelicznika Wag, który znajduje się na stronie głównej smaczny.pl (w lewym górnym rogu). Pozdrawiam ;)
Dorota [2007-02-10 12:30:45]
20 dag maki; ile to jest w przeliczeniu na szklanki? albo ml?
Anka [2007-02-10 06:13:21]
super a do kawki hm
anet [2007-01-14 11:30:09]
pychotka :-)
Ala [2007-01-13 22:19:20]
tak , ubijanie ciasta wałkiem lub tluczkiem do mięsa daje to .że ciasto jest idealne , a potem są bąbelki, -stara kucharska ksiązka
paulina [2007-01-10 14:49:32]
bardzo ważne! sposób na faworki! nie dawajcie proszku do pieczenia a tylko spirytus! Po wyrobieniu ciasta "wybijcie" je porządnie wałkiem, potem złóżcie je i jeszcze raz. Potem włóżcie do lodówki na parę minut wyjmijcie i znów je wybijcie. Zróbcie tak pare razy i dopiero zabierajcie się za robienie pyszności. I jeszcze jedno, ciasto po wywałkowaniu niech będzie troche grubsze. Sprawdzony sposób!
ania [2006-12-18 14:31:10]
bardzo dobre NIEDZIELNE faworeczki
GOSKA z BRUXELLI [2006-11-12 15:04:57]
wszystko dodałam ale ciasto jest zbyt kruche aby je rozwalkowac!!!!czy jak dodam troche tluszczu to cos pomoze?????doradzcie mi prosze!!!!
edyta [2006-11-09 19:05:39]
Robilam i. . . tylko jedna wade maja. . . szybko sie zjadaja! Jaka szkoda.
Wioletta [2006-04-18 17:36:57]
Naprawde rewelacja!!!
basia [2006-02-25 20:02:11]
wczoraj robiłam z podwójnej porcji są znakomite
Beata [2006-02-24 11:02:31]
witam ten przepis na faworki z piwem co od was dostałeł jest super:) faworki pychotka:)
wilczek764 [2006-02-23 21:47:59]
suuuuuuuperrrrrrrrr
wikunia9000 [2006-02-23 19:21:37]
One są naprawde smaczne. I nie ma przy tym dużo roboty. Polecam. Smacznego!!!
Iwa [2006-02-22 22:27:56]
Przepis super,składników w sam raz!! A!I można zaprosić do pomocy dzieci-(smażenie zostawmy dorosłym)
Asia [2006-02-20 22:03:10]
tak żle i tak nie dobrze :)
Iwa [2006-02-15 16:00:40]
dajcie spokój z tym ubiejaniem wałkiem ciasta, bez tego też wychodzuą super może nie koniecznie z tego przepisu.
Ewa [2006-02-03 10:48:25]
pycha, moja córka sama zjadła prawie wszystkie, łatwo sie robi, a ponieważ sama mielę cukier puder dodałam torebkę cukru waniliowego do zwykłego i są jeszcze lepsze
calineczka [2006-01-30 17:36:08]
Zapewniam was że faworki są pyszne, moja córka Ania 13l. sama je umie robić.
nnnnnnnnaaaaa [2006-01-20 15:51:45]
ha! wyszły boskie ;]
Assire [2006-01-12 14:21:01]
spoko przepis naprawde dobre :)
trybu :] [2005-11-04 15:50:58]
Chruściki są naprawde pyszne,szybkie do zrobienia i tanie.Pozdrawiam wszystkich smakoszy "chruścików":):):)
Monika [2005-09-25 16:10:24]
Ja osobiscie bardzo lubie faworki i nie mam nic co do przepisu ale ubijanie walkiem tyle czasu to dla mnie tylko zmarnowanie tego czasu faworki bez ubijania walkiem tez wychodza znakomicie!
Magda [2005-05-07 12:36:24]
zrobilam tak jak w przepisie wyzej..ale niestety niezbyt mi wyszly.i jakies takie niesmaczne(bez tluszczu w srodku?)i pienil sie tluszcz strasznie.co zle zrobilam?
martensia [2005-02-04 22:45:20]
Niedokładnie przeczytałem przepis-wmieszałem tłuszcz przeznaczony do smażenia do ciasta.Efekt był/jest piorunujący-kuchnia zalana kipiącym tłuszczem,faworki jakieś dziwnie blade,tłuste,pokruszone no i ten upojny zapach oleju unoszący się w domu.Na szczęście pozostał w dużej ilości alkohol przeznaczony do ciasta...Dobranoc-będę próbował jutro,to się musi udać!!!!
sqwind [2005-02-01 21:34:19]
bez "bicia" też wychodza i faktycznie są pyszne'
kas [2005-01-24 18:41:01]
tak, tak, bij walkiem drewnianym miejsce za miejscem, ciasto rozplaszczy sie, zloz je na pol i powtarzaj bicie (ok. 10-15 minut). To jest cala tajemnica kruchych faworkow:))
DnA [2004-12-16 04:06:28]
nie czepiac sie ...to dobry przepis
marta [2004-10-02 05:52:03]
Po I to wiadomo że trzeba wyrobić ciasto żeby je rozwałkować. A po II to jeśli pisze "wymieszać wszystkie składniki" to chyba w tym jest też spulchniacz. Oh czy wy ludzie nie myślicie??
Zdziwiona komentarzami [2004-09-27 16:37:21]
aha i srodek spulchniający jest już nie potrzebny - ubijać ok. 20 min
ana [2004-04-01 12:46:35]
Nie znalazłam w tym przepisie ubijania ciasta wałkiem, a to gwarancja wyrobienia naprawdę aksamitnego ciasta. Taki zabieg znalazłam w starej książce kucharskiej i polecam.
ana [2004-04-01 12:44:34]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.