Przepisy Extra

Kruche ciasteczka śmietankowe

Kruche ciasteczka, hmm... któż ich nie lubi?? ;)

A jeszcze te przygotowane w domu są przecież najlepsze, a te sklejane truskawkowym dżemem... mmm to poezja smaku!

Przedstawiamy tutaj bardzo prosty i ciekawy pomysł na dwuczęściowe ciasteczka z ciasta śmietankowego. Jedna część ciasteczka posmarowana dżemem truskawkowym, przykryta jest drugą częścią z wyciętą dziurką.

Jest jeszcze jeden powód, dla którego polecamy ten przepis do wykonania w domu, zwłaszcza przez mamusie mające dzieci: jest to doskonała możliwość współpracy dorosłych i dzieci w kuchni, świetna zabawa i jednocześnie nauka dla naszych pociech :) Bo przecież proste czynności wycinania ciasteczek, a potem smarowania dżemem i składania ich w całość, każde dziecko wykona z wielkim zapałem. Będzie to dla nich wspaniała i smaczna zabawa w kuchni. Czytaj więcej

A na koniec wspólne zajadanie się wykonanymi razem smacznymi i kruchymi ciasteczkami - mniam!

To świetna i słodka propozycja na Dzień Dziecka :)

Udanych wypieków życzymy i smacznego chrupania :)

Składniki:

Ciasto:
ok. 3 ½ szklanki mąki pszennej
25 dag margaryny
1 szklanka śmietany 18%
Ponadto:
1 słoik dżemu truskawkowego (ok. 30 dag)
cukier puder

Sposób wykonania:

Mąkę pszenną posiekać z miękką margaryną i śmietaną. Wyrobić miękkie ciasto i schłodzić w lodówce. Następnie cienko rozwałkować i szklanką wykrawać pełne krążki, a w co drugim krążku wykrawać kieliszkiem dziurkę. Ciasteczka nakłuć widelcem.

Formę posmarować tłuszczem, posypać mąką i układać na niej ciasteczka. Piec około 10-15 minut w temperaturze około 180 °C. Ostudzić.

Krążki z dziurką można posypać cukrem pudrem. Pełne krążki smarować dżemem, a na nie kłaść krążki z dziurką.

Podane składniki wystarczą na około 45 ciasteczek.

Smacznego.

Dodane przez ina12 w dniu
84 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Dziękuję i cieszę się, że ciasteczka Wam zasmakowały. Gratuluję zdolności i pozdrawiam :)
Dorota [2013-01-04 23:00:14]
Kwaśna.
Dorota [2011-12-04 13:45:02]
To zależy od dżemu, żeby nie spływał z ciasteczek należy wybrać gęsty dżem. Przed podaniem na stół można te ciasteczka też schłodzić w lodówce. Fajnie mają się rodzice z Tobą :) Życzę Ci udanych i smacznych wypieków :)
Dorota [2011-09-28 10:49:07]
Po. Dżemem smarujemy i łączymy już upieczone ciasteczka. Proszę się pytać, odpowiem na każde pytanie. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2011-09-02 13:34:21]
Bardzo się cieszę, że ciasteczka się udały i że smakowały. Serdecznie pozdrawiam i dużo zdrówka życzę :)
Dorota [2011-04-04 21:18:13]
Dodalam kilka lyzek cukru zwyklego i waniliowego. Mimo to ciasteczka ohydne w smaku. Upiekly sie prawidlowo, nie byly za twarde.Mimo wszystko, sa jalowe i nieslodkie, nawet dzem ich nie ratuje. Rownie dobrze moglabym sucharki jesc, strata czasu i pieniedzy. Kolejna partie posypalam cukrem przed wstawieniem do piekarnika, jak sie nie doslodza to wyrzuce. Mimo to dam jeszcze szanse ciasteczkom smietanowym, bo podoba mi sie,ze nie ma w nich jajek i proszku do pieczenia. Ale na pewno uzyje innego przepisu i na pewno zrobie je z cukrem.
Lena [2010-10-04 22:48:33]
Ciasta wyszły bardzo smaczne. A czy docelowo mają wyjść twarde, czy miękkie? Bo te moje są twarde i zastanawiam się, czy aby na pewno wszystko zrobiłam dobrze. Chociaż z drugiej strony ich twardość w niczym nie przeszkadza, no może tylko w tym, że wszędzie są okruchy ;)
ita [2010-09-02 18:46:04]
Właśnie upiekłam :) Jedne przełożyłam dżemem truskawkowym a drugie nutellą ;) Pychota :))
basia* [2010-08-21 14:18:29]
Ciasteczka są bardzo smaczne polecam każdemu.
Ania [2010-08-17 22:15:01]
ciasteczka sa naprawde swietne! to moj pierwszy wypiek, musze tate ublagac bo zapomnialam o jego urodzinach ale jak sprobuje ciateczek to napewno mi wybaczy ;) gratuluje swietnego przepisu i pozdrawiam ;)
Amanda. [2010-03-03 14:40:35]
Do ciasta można dodać około 1/2 szklanki cukru i cukier waniliowy, aby ciastka same w sobie były słodkie.
Dorota [2009-06-21 15:27:47]
W tym przepisie do ciasta nie dodaje się jajek.
Dorota [2009-06-21 15:23:11]
a jajek nie trzeba?
aaa [2009-06-20 17:07:16]
Witam, wygląda niezwykle kusząco najprostsze przepisy zawsze są najlepsze:) mam pytanko czy można dodać do nich cukier, aby same w sobie były słodkie? i jeśli tak to w jakiej ilości? pozdrawiam.
katarzyna [2009-04-24 11:10:27]
ciasteczka super;)
Kasia [2009-04-21 04:12:49]
przepyszne. Serdecznie polecam!!! :]
. [2009-02-26 12:24:47]
Zapomniałam dodac, że do ciasta dodaję jeszcze posiekane drobniutko migdały:-) Smacznego!
mamba1702 [2009-01-29 20:15:29]
Ciasteczka faktycznie dobre, bo bardzo proste w wykonaniu, a smak jest Ok. Ja dodaję trochę cukru waniliowego oraz pudru i zamiast drzemu gotuję 1,5 h mleko skondensowane słodzone w puszce i tym smaruję ciasteczka. Polecam wykonanie w ten sposób.
mamba1702 [2009-01-29 19:42:11]
ciasteczka sa pyszne:) kiedy bym ich nie zrobiła wszyscy zajadaja się nimi :)
XXxxmuchaxxXX [2009-01-26 12:16:46]
Wysmienite ciasteczka,latwe w wykonaniu.POLECAM.Dziekuje za przepis!
sabina [2008-12-19 13:58:29]
Wczoraj zrobiłam i juz prawie nic nie zostało!! Wyszły przepysznie!!!Suche(bez dżemu) też można zrobić,ale dżemem sa pyszniejsze!!!!! Pozdrawiam!!!!
Aleksandra,Londyn [2008-11-28 21:42:19]
pycha
ewelina [2008-10-07 17:40:24]
ciasteczka wyszly bardzo smaczne i kruche,po raz pierwszy nie upieklam twardych ciastek,przepis na 5:))
monika [2008-09-13 13:11:36]
Ciasteczka są pychotne. Tylko zamiast dżemu przełożyłam je mlekiem słodzonym, które było gotowane 2 godzinki.
sunshine [2008-06-22 18:22:26]
mniammmmmmmmmmm pyszne
******** [2008-05-02 12:18:18]
ciasteczka fatycznie super, ale ja sklejam je bardzo gorącym dżemem (wkładam do garnaka i mieszając doprowadzam go do gotowania), dzieki temu się nie rozklejają, a dżem wygląda ładniej i wszyscy twierdzą że to galareka ;-)
julia [2008-04-29 17:54:39]
dziękuje za wspaniały przepis. Zrobiłam z połowy składników bo nie potrzebowałam aż tak dużo ciasteczek, teraz żałuję bo są przepyszne! PS dodałam jednak odrobię cukru do cista ponieważ dżem mam z kwaśnych wiśni
magda [2008-04-22 14:54:52]
świetne, dla mnie bombowe! ani zbyt słodkie, ani zbyt mdłe. a były to moje pierwsze ciastka ;)
kreska [2008-02-29 17:34:14]
Pani Dorotko!Podziwam pania za odpowiedzi na te niektore "ciekawe" pytania.Ze sloik dzemu nie wystarcza... no tak ale sa rozne wielkosci sloikow ...ze ciasteczka wyszly za blade??? kobietki kochane ..przeciez kazdy piekarnik piecze roznie i nawet jak sie nastawi odpowiednia temperature to nie zawsze tak jest w rzeczywistosci ...po prostu pieczcie je az beda rumiane .Dzieki Pani Dorotko za pysze cisteczka :) :) :) pozdrawiam
Jack [2008-02-12 19:26:14]
Ja zrobilam te ciasteczka i wyszly pyyyyszne:)Druga porcje zrobilam z maki pelnoziarnistej(pelnego przemialu),dodalam 4 sztuki slodzika i wyszly rowniez przepyszne.POLECAM!!!!!!!!!!!Nawet dzieciom smakowaly(wziely po torebce ciastek do szkoly):-)
Wiolcia [2007-12-10 08:43:57]
wszyscy zadowoleni ;) w smaku pycha tylko wyszly troche za twarde bo sie lamaly az a pieklam je chyba z 30 minut . mimo wszystko przepis super dzieki! polecam !
martynaa [2007-12-02 17:35:19]
Witam wszystkich a ja moje ciasteczka posmarowałam nutellą mniam mniam, słodziutkie ale pychotka
asia [2007-11-09 09:31:30]
Bardzo się cieszę, że ciasteczka się udały i dziękuję za ciepłe słowa :) Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2007-11-05 12:21:45]
ja ,zaś w sprawie tych ciastek:) goście na chrzcinach zajadali sie nimi ,sa pyszne!dodatkowo zrobilam jeszcze kuleczki Rafaello (też przepis z tej wspaniałej stronki) znikły w mig:)pozdrawiam i dziekuję:)
ilona [2007-11-03 14:38:52]
Myślę, ze suche mogą leżeć w pudełku około 2 tygodni. U mnie jednak już po 2 dniach nic nie zostało. Pozdrawiam i życzę udanego przyjęcia ;)
Dorota [2007-10-25 20:08:51]
zblizaja sie chrzciny... upiekłam je po raz drugi, teraz wyszly mi na 5:) ale nie przełozylam ich dzemem tylko wlozylam suche do pudelka,posmaruje je przed impreza:) mam pytanie p.Dorotko:ile moga lezec suche w pudelku???dziekuje ..
ilona -początkująca pani domu [2007-10-25 13:54:08]
Gratuluję udanych ciasteczek ;) Gdy doda się za dużo mąki, to ciasteczka wychodzą właśnie twarde. Przechowywane w pudełku powinny zmięknąć, już nawet na drugi dzień nie są takie twarde. Życzę udanych wypieków i pozdrawiam ;)
Dorota [2007-10-18 20:14:00]
uoieklam wczoraj te ciasteczka,wyszły ładne:) dodam , że trzeba całe krążki je ponakuwać kilka razy (to dla początkujących gospodyń)wtedy ciastka tak nie urosną i łatwiej je będzie przekładać :) pani Dorotko mam jeszcze taki problem po wystygnieciu wyszly troche twarde:czy dałam za dużo mąki??przełożyłam je dżemem i włozyłam do kartonowego pudełka,myśli pani że zmiękną??proszę o pomoc,bo chciałabym je upiec na chrzciny synusia:)dziękuję z góry..
ilona -początkująca pani domu [2007-10-18 13:34:09]
przepyszne :)
hania [2007-10-13 15:58:16]
bardzo dobre ale mdłe na 10 dałbym 7,5
arturdomik [2007-09-29 11:38:08]
Po prostu boskie. Smak iście niebianski i nic dodac nic ujac :)
malwinka [2007-09-28 16:34:25]
cos wspanialego!
Agi [2007-08-24 18:05:27]
Tak są naprawdę przepyszne, jak przeczytałem przepis to wydawało mi się, że z takiego prostego przepisu może wyjść coś tak przepysznego. DZIEKI!! SMACZNEGO
bieniek [2007-08-21 16:22:35]
do tych ciasteczek nie dodaje się proszku do pieczenia ani jajek a w smaku są wyśmienite
AS [2007-08-11 18:38:52]
Pyszne te ciasteczka. Takie kruche. Na prawde wyśmienite. Polecam.
Majka [2007-08-11 11:02:49]
ostatnio pieklam te ciasteczka i nawet mi smakowaly ale moja rodzina byla zachwycona i pieke je czesciej
eda371 [2007-08-10 19:16:39]
wlasnie je upieklam. przepyszne:) (chociaz 1 sloik dzemu to troche za malo). polecam i dziekuje za przepis:))
karolina [2007-08-02 17:03:09]
Ciasteczka może nie mają koloru zlotego ale jaki smak..mmmm... Ja użyłam dżemu malinowego z tesco(te duze ale te droższe) i pysznie pasuje. Góra trzyma się dołu. Dziękuje za naprawde pyszniutki,calkiem nie drogi i szybki przepis na te cudowne ciasteczka:)
Demoni [2007-07-26 13:48:11]
pyszne te ciastka^^
Kurasz@ [2007-07-23 15:56:53]
przed chwilą upiekliśmy z te ciasteczka są przepyszne,poprostu pychotka
Edyta,Monika,Magda [2007-07-20 16:59:21]
Nie, te ciasteczka przekłada się dżemem dopiero po upieczeniu. Jak już ostygną sklejamy je dżemem i gotowe. Powodzenia ;)
Dorota [2007-07-19 13:10:25]
czy te ciastka sie przeklada dżemem przed upieczeniem??
asia [2007-07-18 16:20:37]
Zwykła margaryna mleczna.
Dorota [2007-07-17 13:19:01]
a margaryna jaka musi byc pomocy?
ja [2007-07-14 22:57:53]
zrobiłam te ciasteczka ale jakoś innym uszy sie nie trzesły:( mi smakowały,dla mnie były dobre,ale liczy się tez zdanie innych
aKtik [2007-07-14 18:10:20]
W cieście na ciastka nie ma cukru, ponieważ te ciasteczka później skleja się już słodkim dżemem, a tak to te ciasteczka były za słodkie.
Dorota [2007-07-12 15:10:47]
właśnie robię ciastka mam nadzieję,że wyjdą ale dlaczego nie ma być cukru ????
marzena [2007-07-12 15:01:22]
W sumie wszystkie ciasteczka liczą około 4 983 kalorii, a przy założeniu, że z przepisu wyjdzie nam 45 ciasteczek, to jedno ciasteczko ma około 111 kalorii.
Dorota [2007-07-10 22:10:26]
ile one mają kalorii?
Martyna [2007-07-10 13:40:13]
Nika piekłaś je w za niskiej temperaturze i dlatego wyszły blade. Pozdrawiam
ina12 [2007-07-08 22:51:30]
Zrobiłam wczoraj te ciasteczka. Wszystko według przepisu. I niesety mam kilka zastrzeżeń: - jeden słoik dżemu nie starczył, musiałam resztę zrobić z powidłami - górna część niezbyt mocno trzymała się dolnej(okazało się, że tutaj właśnie lepiej sprawują się powidła, bo są bardziej kleiste) - pomimo pieczenia ponad 15 minut, ciasteczka wyszły strasznie blade - ich przygotowanie zajęłao mi strasznie dużo czasu. Ich smak nie jest jednak najgorszy, więc dałam 3 pozdrawiam
Nika [2007-07-08 11:10:35]
bardzo dobre
marysia [2007-07-03 20:02:14]
25 dag margaryny to jedna cała kostka margaryny.
Dorota [2007-06-28 15:34:11]
a ile to jed 25 dkg margaryny?
wercia [2007-06-28 15:27:17]
Tak, śmietana ma być kwaśna.
Dorota [2007-06-27 19:32:11]
Śmietana ma byc kwaśna???
Aga [2007-06-27 18:11:55]
och te ciasteczka byly..takie ...kruche i...dobre:) moji synowie jedli az im sie uszy trzesly i nawet wyszlo to wszystko na jaw ze te ciasteczka mozna podarowac jako prezent podarowalam je siostrze cieszyla sie jak nigdy:):)och naprawde dziekuje za ten przepis!!!!
aleksandra k. [2007-06-27 11:25:06]
własnie przeczytałam przepis i odrazu poszłam zrobić te ciasteczka są przepyszne wszystkim bardzo smakowały są niedrogie i naprawdę wyśmienite.Polecam wszystkim te ciasteczka i pozdrawiam
malwina [2007-06-26 20:10:39]
Przeczytalam ostatnio wszystkie nowe komentarze odnosnie tego przepisu i zdziwilam sie, ze niektorzy pisza, ze byl niesmakowity. Dodam cos co moze pomoze w lepszych rezultatach, gdy ja robilam ciasteczka zamiast margaryny dodalam maslo, rowniez czas pieczenia jest b. wazny. Nie wszystkie kuchenki pieka jednakowo. Ja mieszkam blisko 2tys.metrow n.p.m., wiec musialam dodac czas pieczenia (z powodu nizszego cisnienia powietrza), ja poprostu sugeruje sie kolorem ciasteczek (zlotawy). Wtedy wychodza maslano-smietankowe, nie rozumiem jak cos tak pysznego moze byc niesmaczne. :o) Dajcie szanse tym ciasteczkom! Ja jestem wielka fanka, jak widac :o)
kitka [2007-06-06 21:34:27]
Tak, można te ciasteczka skleić innym dowolnym dżemem. Smacznego ;)
Dorota [2007-06-04 19:02:54]
a czy można dodać inny smak dzemu mam akurat z owoców leśnych
natka1233 [2007-06-04 19:00:48]
Bardzo smaczne, a myśle ze nawet na słono byłyby dobre. Tylko nieciekawie sie skurczyły, chyba bede musiala następnym razem bardziej sie przyłożyć ;) Polecam!
amatorka [2007-06-01 00:59:10]
Bardzo dobre ;)
Paulina [2007-05-30 21:10:56]
te ciastka sa przepyszne ze nie wiem co
raf19327 [2007-05-30 14:10:46]
Tak, do tych ciasteczek jajek się nie dodaje. Te ciasteczka składają się tylko z trzech składników: mąki, margaryny i śmietany.
Dorota [2007-05-29 15:07:20]
Super przepis, ale co z jajkami, czy ich też się nie dodaje?!
Henrietta [2007-05-29 14:35:43]
bardzo latwy przepis ale ciasteczka nie smakowite:((szkodaa
aneta [2007-05-29 11:01:26]
mi nie smakuja te ciastka... takie sobie, na 10 dalabym 5...
ewa [2007-05-27 19:38:44]
Witam wszystkich. Wpadam do Was na forum już od dłuższego czasu. Ten przepis znam. Moja mama piecze takie ciasteczka. Są pyszne i długo można je przechowywać suche w szczelnej puszce. Dzięki temu mamy zawsze coś słodkiego na deserek Pani Ino jest wspaniała kucharką. Cieszę się, że podzieliła się tym przepisem z innymi. Jest on super!!! Pozdrawiam!!!:)
Nata [2007-05-25 08:47:22]
Coz za przepyszne, niedrogie ciasteczka!! Wlasnie zrobilam cala mase i polowy juz nie ma!! Moj maz z synem zajadaja az im sie uszy trzesa. Dziekuje serdecznie za pyszny, sprawdzony przepis.
Kitka [2007-05-25 01:19:39]
Nie, pełne krążki i krążki z dziurką pieczemy osobno w piekarniku, a jak ostygną to dopiero sklejamy je dżemem. Powodzenia ;)
Dorota [2007-05-24 16:14:24]
a przed pieczeniem ten dżem posmarować i zlepić tak?
Kasia [2007-05-24 16:12:08]
Tak, do tych ciasteczek cukru się nie dodaje. Słodki jest tutaj dżem, i dodatkowo ciastka z dziurką można posypać cukrem pudrem.
Dorota [2007-05-23 20:16:32]
a cukru sie nie dodaje?? odpisz
danuta [2007-05-23 19:47:47]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.