Mąkę pszenną i jaglaną przesiać na stół. Dodać cukier migdałowy, całe jajka, żółtka, śmietanę i ocet. Całość razem posiekać nożem, a następnie zagnieść rękami gładkie ciasto (gdy będzie się kleiło dodać jeszcze mąki pszennej).
Gotowe ciasto podzielić na partie, każdy kawałek ciasta podsypać mąką pszenną i bardzo cienko rozwałkować (na około 2 mm) i wykrawać prostokątny z nacięciem w środku, a następnie przełożyć jeden koniec chruścika.
Do garnka przełożyć kostki smalcu i rozgrzać. Do gorącego tłuszczu wkładać po kilka sztuk chruścików i smażyć na jasnozłoty kolor z dwóch stron. Wykładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym (wyszły mi 4 pełne talerze do drugiego dania ;))
Przed podaniem na stół posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków i smacznego!