Przepisy Extra

Jabłkowa kapustka

To przepyszna sałatka z białej kapusty! Tak, tak to wcale nie jest pomyłka ;) Do wykonania tej sałatki potrzebna jest zwykła główka białej kapusty.

Tak piękny i czerwony kolor sałatka zyskuje dzięki dodaniu czerwonych buraczków, a nietypowy smak, dzięki dodaniu soczystych jabłuszek. Czytaj więcej

To fajny i sprawdzony pomysł na sałatkę z kapusty do słoików na zimę. Sałatka wychodzi bardzo dobra i jest zdrowa. Dlatego warto się skusić i mieć takie pyszne zapasy na długą i mroźną zimę w swojej spiżarni...

Smacznego :)

Jabłkowa kapustka

Składniki:

1 kg jabłek
1 kg białej kapusty
½ kg czerwonych buraków
Zalewa:
3 szklanki wody
½ szklanki octu 10%
¼ szklanki cukru
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Jabłka obrać ze skórki, oczyścić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kapustę poszatkować. Buraki obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Składniki zalewy zagotować. Do gotującej się zalewy włożyć buraki. Wymieszać i gotować około 10 minut. Następnie dodać jabłka i kapustę. Wszystko razem wymieszać i gotować jeszcze około 5 minut. Gorącą sałatkę nakładać do słoików i pasteryzować około 10 minut.

Z podanej proporcji wyjdą 3 słoiki po 900 ml.

Smacznego.

Dodane przez Ewelinka w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.