Przepisy Extra

Sałatka obiadowa z czerwonych buraków i białej kapusty

Sałatka obiadowa z czerwonych buraków i białej kapusty

Składniki:

1 kg czerwonych buraków
½ kg białej kapusty
½ kg marchewki
½ kg cebuli
1 szklanka octu 10%
¾ szklanki cukru
2 płaskie łyżki soli
1 łyżka mielonego pieprzu
liść laurowy
ziele angielskie

Sposób wykonania:

Czerwone buraki i marchew obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Razem przełożyć do dużego garnka, dodać 6 szklanek zimnej wody i wymieszać. Gotować na średnim ogniu pod przykryciem 15 minut. Białą kapustę poszatkować. Cebulę pokroić w kostkę. Do garnka z czerwonymi burakami i marchewką dodać białą kapustę, cebulę, ocet, cukier, sól, mielony pieprz, listek laurowy i ziele angielskie.

Wszystko razem wymieszać i gotować 10 minut. Gorącą sałatkę nakładać do czystych i suchych słoików. Słoiki zakręcić i położyć do góry dnem (można je tak przechowywać w spiżarce).

Smacznego.

Dodane przez Aneta Ś. w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.