Przepisy Extra

Warstwowe ciasto z galaretką, jogurtem i śmietanką

Przepyszne, kolorowe i warstwowe ciasto z galaretką, masą jogurtową, masą śmietankową i polewą czekoladową :) Całość ułożona jest między kakaowymi częściami biszkoptu, które nasączone są rumowym ponczem. Wierzch polana jest polewą czekoladową i udekorowana wiórkami kokosowymi.

Ciasto pięknie prezentuje się na każdym stole. Jest miękkie, słodkie i aromatyczne - idealne na Dzień Mamy i Dzień Dziecka :)

Zapraszamy do wypieku i życzymy smacznego :)

Warstwowe ciasto z galaretką, jogurtem i śmietanką

Składniki:

Kakaowy biszkopt:
7 jajek
sól
½ szklanki cukru trzcinowego
½ szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao do ciast
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu 10%
Rumowy poncz:
6 łyżek wody (przegotowanej zimnej)
3 łyżki rumu
Masa jogurtowa:
35 dag jogurtu greckiego (1 duży kubek)
40 dag jogurtu naturalnego (1 duży kubek)
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
5 łyżek wody
Galaretkowy wkład:
2 galaretki truskawkowe
800 ml wody
Masa śmietankowa:
500 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
aromat śmietankowy
2 łyżki żelatyny
5 łyżek wody
Polewa czekoladowa:
10 dag gorzkiej czekolady
6 łyżek mleka
2 łyżki wody (przegotowanej zimnej)
Do dekoracji:
4 łyżki wiórków kokosowych

Sposób wykonania:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier trzcinowy i ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa będzie puszysta. Mąkę pszenną wymieszać z kakao do ciast, proszkiem do pieczenia, wsypać do ubitych jajek i całość delikatnie wymieszać. Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć biszkopt. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić i przekroić na połowę. Jedną część kakaowego biszkoptu nasączyć połową rumowego ponczu.

Żelatynę dokładnie rozmieszać w gorącej wodzie. Jogurt grecki zmiksować z jogurtem naturalnym, cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Na koniec wlać letnią żelatynę i dokładnie razem zmiksować. Masę jogurtową wyłożyć na nasączony kakaowy biszkopt i włożyć do lodówki na około 10 minut.

Galaretki truskawkowe rozmieszać w gorącej wodzie i odstawić do ostudzenia, a gdy zaczną tężeć wyłożyć je na masę jogurtową i ponownie włożyć do lodówki na około 10 minut.

Żelatynę dokładnie rozmieszać w gorącej wodzie. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem. Dodać kilka kropel aromatu śmietankowego, letnią żelatynę i całość razem zmiksować. Gotową śmietankową masę wyłożyć na czerwoną galaretkę. Przykryć drugą częścią kakaowego biszkoptu, nasączyć pozostałym rumowym ponczem i włożyć do lodówki na około 15 minut.

Gorzką czekoladę połamać na kawałki i przełożyć do rondelka. Dodać mleko, wodę i całość podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aby składniki się połączyły. Gdy polewa lekko ostygnie wylać ją na biszkopt i posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.