Przepisy Extra

Ciasto stracciatella z galaretką

Ciasto stracciatella z galaretką

Składniki:

Jasny biszkopt:
3 jajka
sól
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
Kakaowy biszkopt:
3 jajka
sól
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka kakao do ciast
Cytrynowy poncz:
4 łyżki wody (przegotowanej letniej)
1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo:
4 łyżki dżemu truskawkowego
Masa straciatella:
500 ml śmietanki 30%
25 dag serka mascarpone
25 dag jogurtu naturalnego
5 łyżek cukru pudru
2 łyżki żelatyny
4 łyżki wody (przegotowanej letniej)
10 dag gorzkiej czekolady
Do dekoracji:
1 galaretka truskawkowa
3 łyżki płatków migdałów

Sposób wykonania:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Na koniec wsypać mąkę pszenną i delikatnie razem wymieszać. Przełożyć do dużej tortownicy o średnicy 26-28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 22 minuty w temperaturze 175 °C. Ostudzić.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Na koniec wsypać mąkę pszenną wymieszaną z kakao do ciast i delikatnie razem wymieszać. Przełożyć do dużej tortownicy o średnicy 26-28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 22 minuty w temperaturze 175 °C. Ostudzić.

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, dokładnie wymieszać i lekko ostudzić. Gorzką czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem. Dodać serek mascarpone, jogurt naturalny i całość razem zmiksować. Następne dodać czekoladę i wymieszać. Na koniec wlać letnią żelatynę i całość ponownie zmiksować.

Na spód dużej tortownicy wyłożyć jasny biszkopt i nasączyć go połową cytrynowego ponczu (sok z cytryny należy wcześniej wymieszać z wodą). Wyłożyć dżem, rozsmarować, potem przełożyć masę straciatella, przykryć ciemnym biszkoptem, lekko docisnąć i skropić pozostałym cytrynowym ponczem.

Galaretkę truskawkową rozpuścić według przepisu podanego na opakowaniu, dokładnie rozmieszać i tężejącą wylać na ciasto. Udekorować płatkami migdałów i schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.