Karczek wieprzowy, popularna karkówka daje wiele możliwości przygotowania jej na grillu. Bez względu na sposób przygotowania mięsa do pieczenia na grillu, zawsze warto włożyć trochę pracy w jej przygotowanie. Do grillowania warto wybrać kawałek niezbyt tłustegomięsa, dopuszczalne są przerosty.
Zwykle karkówkę należy odpowiednio przygotować do grillowania, poprzez jej zamarynowanie. Przed tym jednak należy ją pociąć na porcje. Grubość pociętych plastrów mięsa powinna wynosić ok. 1,5 – 2 cm.
Przed marynowaniem warto mięso nakłuć, co spowoduje łatwiejszy dostęp marynaty do całego kawałka mięsa. Jak długo trzymać mięso w marynacie? W naszym przepisie ten czas to 24 godziny, a więc wykonanie przepisu kulinarnego na karkówkę w marynacie, trzeba rozpocząć dzień wcześniej. Czytaj więcej
Praca włożona w wykonanie tego grillowego dania kulinarnego na pewno będzie opłacalna. Mięso jest pyszne, soczyste i będzie smakować wszystkim uczestnikom przyjęcia przy grillu.
Tę apetyczną karkówkę można serwować razem z podpieczoną na grillu bagietką z masłem czosnkowym, dowolną i lekką sałatką lub ulubionym dipem, np. ziołowym - mmm... pycha!
Powodzenia i smacznego.
Karczek wieprzowy opłukać, osuszyć, pokroić w plastry i przełożyć do dużej miski.
Do miseczki przełożyć jogurt naturalny. Dodać do niego curry, miód, kilka kropli sosu sojowego, szczyptę rozmarynu, ziół prowansalskich, soli i pieprzu do smaku. Razem wymieszać i jogurtową marynatą polać plastry karczku. Całość razem wymieszać i włożyć do lodówki na 24 godziny.
Grillowany karczek podajemy z podpieczoną na grillu bagietką z masłem czosnkowym – mmm... pychotka :)
Smacznego.