Kurczaka opłukać, odciąć szyję, zalać zimną wodą i zostawić w niej kurczaka na około 1 godzinę. Następnie opłukać i osuszyć (można ręcznikiem papierowym).
Do jednej miseczki przelać olej. Czosnek obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do oleju i wymieszać. Marynatą czosnkową natrzeć środek kurczaka.
Do drugiej miseczki przelać olej. Dodać szczyptę rozmarynu, tymianku, kozieradki, słodkiej i ostrej papryki w proszku, mielonego imbiru, kilka kropli sosu sojowego, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem wymieszać i ziołową marynatą natrzeć kurczaka.
Tak przygotowanego kurczaka owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 24 godziny. Zamkniętą butelkę z piwem zamoczyć w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do naczyń. Po kilku minutach zdjąć naklejki, butelkę umyć i osuszyć.
Na drugi dzień otworzyć butelkę z piwem i połowę piwa przelać do szklanki. Kurczaka odwinąć z folii spożywczej i na otwartą butelką z piwem ostrożnie nałożyć kurczaka. Do otwartej butelki z piwem wrzucić goździki.
Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki, a por w plasterki. Czosnek obrać i pokroić w kostkę. Do dużej miski przełożyć ziemniaki, cebulę, por i czosnek. Dodać olej, szczyptę ostrej papryki w proszku, cząbru, koperku, soli i pieprzu. Całość razem wymieszać.
Dużą prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ziemniaki z przyprawami. W środku formy zrobić miejsce na butelkę z kurczakiem i ostrożnie przełożyć kurczaka. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 90 minut w temperaturze 180 °C. W trakcie pieczenia polewać kurczaka odlanym wcześniej piwem (np. za pomocą łyżki), aby skórka ładnie się zarumieniła.
Podane składniki wystarczą na około 8 porcji.
Smacznego.