Karkówkę lub łopatkę, bo takiego czerwonego mięsa użyjemy do przygotowania smacznego kąska z rusztu, trzeba tylko je odpowiednio przygotować ;)
Wybrany kawałek, najlepiej chudego mięsa, z niewielkimi przerostami świetnie nadaje się do upieczenia na grillu.
Mięso przeznaczone do grillowania powinno być kruche. Jednym ze sposobów skruszenia mięsa jest jego marynowanie, w specjalnie przygotowanej marynacie.
Marynata dodatkowo przekazuje mięsu swój smak i zapach. Dlatego dodając składniki do marynaty, przyprawy i zioła, warto wziąć pod uwagę własne upodobania kulinarne. Czytaj więcej
W przypadku naszego przepisu użyto oliwy, czosnku, rozmarynu, majeranku, papryki słodkiej oraz dodano cząber, liść laurowy, ziarenka jałowca, a także sól i pieprz cytrynowy.Jak widać liczba zastosowanych przypraw jest dosyć duża. Jednak powstała zalewa przekaże mięsu bardzo aromatyczny smak i zapach, który w czasie grillowania zostanie jeszcze bardziej wzmocniony zapachami pochodzącymi z dymu.
Polecamy ten przepis na mięso z grilla. Mięso tak przygotowane jest przepyszne!
Smacznego :)
Karczek opłukać, osuszyć, pokroić w plastry (można je delikatnie rozbić) i przełożyć do dużej miski.
Czosnek obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Do miski z mięsem wlać olej i sok z cytryny. Dodać czosnek, rozmaryn, majeranek, cząber, słodką paprykę w proszku, liść laurowy, ziarenka jałowca oraz szczyptę soli ziołowej i cytrynowego pieprzu. Całość razem wymieszać i zamarynowany karczek włożyć na noc do lodówki (miskę można nakryć folią spożywczą).
Na drugi dzień zamarynowany karczek rozłożyć na rozgrzanym ruszcie i grillować przez około 15 minut z każdej strony.
Karczek z grilla podajemy z sałatką z zielonej sałaty i dipem czosnkowym.
Smacznego.