Przedstawiam Wam ładny kawałek mięsa, który pachnie cudnie i smakuje wspaniale :)
Pracy za dużo przy tym karczku nie ma, wystarczy go naszpikować czosnkiem - można dać go więcej lub mniej, to zależy jak bardzo go lubimy ;) Potem smarujemy marynatą, obkładamy cebulą i odstawiamy na noc do lodówki. Ale jak mamy mało czasu, to "lodówkę" można pominąć ;)
Na początku rumienimy sam karczek, potem cebulę na patelni i całość przekładamy do żaroodpornego naczynia, w którym potem ten karczek pieczemy... i to wszystko - cała tajemnica cudownego mięska! ;)
Pięknie pachnie jak to mięso się piecze, ale i jak się rozkroi - mmm... super zapach! Zachęca wręcz do skosztowania ;) Czytaj więcej
Ten aromatyczny karczek można podawać na ciepło do obiadu, a cebulę z sosem zmiksować na gładką masę i tym polać mięso. Takie plastry mięsa z sosem fajnie komponują się z kaszą gryczaną, buraczkami i plasterkami kiszonych ogórków... mniam :)
Można też to mięso serwować na zimno, jako wędlinę do pieczywa lub zakąskę czy przystawkę. Jest zdecydowanie lepsze od tych sklepowych pieczeni i szynek...
Przygotowana według poniższego przepisu karkówka nadaje się i co ważne - super prezentuje się na świątecznym stole. Na Wielkanoc i na Boże Narodzenie jest w sam raz!
Przepis sprawdzony, także polecam :)
Karczek wieprzowy opłukać i osuszyć. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w pionie na cztery części. Ostrym nożem zrobić nacięcie w karczku i pokręcić kilka razy, a w powstałą dziurę włożyć czosnek. Słupkami czosnku naszpikować cały karczek, robiąc dziury nożem co kilka cm. Na koniec całość owiązać grubą nitką i przełożyć na patelnię.
Do miseczki wsypać sól, pieprz czarny, słodką i ostrą paprykę w proszku, majeranek, tymianek i lubczyk. Dodać olej i wymieszać. Gotową marynatą posmarować mięso.
Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Cebulą obłożyć mięso, położyć listek laurowy, przykryć pokrywką i włożyć na noc do lodówki.
Na drugi dzień wyciągnąć cebulę, a mięso zrumienić z każdej story i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na patelnię przełożyć cebulę i zrumienić (jeśli będzie mało oleju, to 2 łyżki można jeszcze dolać). Następnie wlać wodę, wymieszać i zagotować. Przełożyć do żaroodpornego obok mięsa, dodać listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego, przykryć pokrywką i włożyć do piekarnika.
Piec przez około 80 minut w temperaturze 180 °C. Wyjąć z piekarnika, i jeśli chcemy podawać karczek na zimno, to należy pozostawić go w sosie do ostudzenia, a następnie wyciągnąć z sosu i pokroić w plastry. A jeśli chcemy podać na ciepło, to gorące mięso należy wyciągnąć z sosu, razem z listkiem laurowym i ziarenkami ziela angielskiego, a pozostałą cebulę z wodą zmiksować na gładką masę. Gotowym sosem polać plastry karczku i podawać z ziemniakami, kluskami, ryżem lub kaszą.
Podane składniki wystarczą na około 8 porcji.
Smacznego.