Przepisy Extra

Aromatyczny karczek szpikowany czosnkiem

Przedstawiam Wam ładny kawałek mięsa, który pachnie cudnie i smakuje wspaniale :)

Pracy za dużo przy tym karczku nie ma, wystarczy go naszpikować czosnkiem - można dać go więcej lub mniej, to zależy jak bardzo go lubimy ;) Potem smarujemy marynatą, obkładamy cebulą i odstawiamy na noc do lodówki. Ale jak mamy mało czasu, to "lodówkę" można pominąć ;)

Na początku rumienimy sam karczek, potem cebulę na patelni i całość przekładamy do żaroodpornego naczynia, w którym potem ten karczek pieczemy... i to wszystko - cała tajemnica cudownego mięska! ;)

Pięknie pachnie jak to mięso się piecze, ale i jak się rozkroi - mmm... super zapach! Zachęca wręcz do skosztowania ;) Czytaj więcej

Ten aromatyczny karczek można podawać na ciepło do obiadu, a cebulę z sosem zmiksować na gładką masę i tym polać mięso. Takie plastry mięsa z sosem fajnie komponują się z kaszą gryczaną, buraczkami i plasterkami kiszonych ogórków... mniam :)

Można też to mięso serwować na zimno, jako wędlinę do pieczywa lub zakąskę czy przystawkę. Jest zdecydowanie lepsze od tych sklepowych pieczeni i szynek...

Przygotowana według poniższego przepisu karkówka nadaje się i co ważne - super prezentuje się na świątecznym stole. Na Wielkanoc i na Boże Narodzenie jest w sam raz!

Przepis sprawdzony, także polecam :)

Składniki:

1,30 kg karczku wieprzowego
8 ząbków czosnku
2 łyżeczki soli (himalajskiej)
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka lubczyku
4 łyżki oleju
30 dag cebuli
250 ml wody
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego

Sposób wykonania:

Karczek wieprzowy opłukać i osuszyć. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w pionie na cztery części. Ostrym nożem zrobić nacięcie w karczku i pokręcić kilka razy, a w powstałą dziurę włożyć czosnek. Słupkami czosnku naszpikować cały karczek, robiąc dziury nożem co kilka cm. Na koniec całość owiązać grubą nitką i przełożyć na patelnię.

Do miseczki wsypać sól, pieprz czarny, słodką i ostrą paprykę w proszku, majeranek, tymianek i lubczyk. Dodać olej i wymieszać. Gotową marynatą posmarować mięso.

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Cebulą obłożyć mięso, położyć listek laurowy, przykryć pokrywką i włożyć na noc do lodówki.

Na drugi dzień wyciągnąć cebulę, a mięso zrumienić z każdej story i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na patelnię przełożyć cebulę i zrumienić (jeśli będzie mało oleju, to 2 łyżki można jeszcze dolać). Następnie wlać wodę, wymieszać i zagotować. Przełożyć do żaroodpornego obok mięsa, dodać listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego, przykryć pokrywką i włożyć do piekarnika.

Piec przez około 80 minut w temperaturze 180 °C. Wyjąć z piekarnika, i jeśli chcemy podawać karczek na zimno, to należy pozostawić go w sosie do ostudzenia, a następnie wyciągnąć z sosu i pokroić w plastry. A jeśli chcemy podać na ciepło, to gorące mięso należy wyciągnąć z sosu, razem z listkiem laurowym i ziarenkami ziela angielskiego, a pozostałą cebulę z wodą zmiksować na gładką masę. Gotowym sosem polać plastry karczku i podawać z ziemniakami, kluskami, ryżem lub kaszą.

Podane składniki wystarczą na około 8 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.