Ten przepis na karkówkę z grilla można nazwać wzorcowym. Przygotowanie mięsa z karczku do pieczenia na ruszcie grilla, poprzez marynowanie go przez 24 godziny w przygotowanej marynacie to powinien być standard w kuchni.
A po co w ogóle tracić czas i przygotowywać mięso wcześniej. Przecież można najzwyczajniej umyć mięso, porcjować, czymś doprawić i gotowe. Otóż nie!
Mięso namoczone w marynacie jest zdecydowanie lepsze w smaku oraz lepiej się upiecze na grillu i nie tylko. Marynata daje kruchość i soczystość, ponadto takie mięso szybciej się piecze. Marynowanie mięsa, również przeznaczonego do grillowania jest niezbędne, jeśli chcemy osiągnąć sukces kulinarny. Chyba każdy chce być pochwalony, jaki to z niego dobry kucharz. Czytaj więcej
Przepis na marynatę do mięsa podany na naszym portalu kulinarnym można stosować również do innych gatunków mięsa, nie tylko karczku. Wybierając składniki marynaty warto wziąć pod uwagę również własne preferencje smakowe :)
Zachęcamy do wypróbowania tej marynaty i tego przepisu na karczek z grilla na najbliższej imprezie. Sukces murowany!
Mięso umyć i osuszyć. Pokroić w plastry o grubości około 1,5 cm (powinno wyjść 6 plastrów). Plastry karczku lekko rozbić, a następnie posypać solą i pieprzem.
Do szklanki wlać olej, pikantny ketchup, sok z cytryny, dodać przeciśnięty przez praskę i roztarty ze szczyptą soli czosnek, ostrą paprykę w proszku i bazylię. Wszystko dokładnie wymieszać i powstałą marynatą posmarować rozbite plastry karczku. Zamarynowany karczek włożyć do lodówki na 24 godziny.
Następnie ułożyć karczek na rozgrzanym grillu. Piec około 20 minut, po 10 minut na jednej stronie.
Podawać z musztardą, pieczywem i dowolną sałatką.
Smacznego.