Ten przepis jest trochę inny niż na tradycyjne szaszłyki, gdzie składnik mięsny stanowi mięso np. wieprzowe, wołowe czy drobiowe.
W tym przepisie zamiast kawałków mięsa zastosowano, pokrojoną w odpowiedniej długości plastry, dobrą kiełbasę.
Wyszła z tego, jak gdyby jedna potrawa składająca się z kiełbasek z grilla i grillowanych warzyw. Można powiedzieć też, że to kiełbaska z rusztu, ale w nieco innej formie ;) Czytaj więcej
Cóż więcej można powiedzieć na temat tej prostej potrawy z grilla. Chyba tylko to, że mimo prostoty i łatwości w wykonaniu, ta zielono-czerwono-żółta przekładanka na patyczku nie ustępuje w niczym, innym potrawom przyrządzanym na grillu. A dodatkowo podana z ulubionym dipem smakuje wyśmienicie :)
Polecamy!
Kiełbasę pokroić w około 2 cm plasterki. Cebulę obrać, opłukać i pokroić na połowę, a potem każdą połówkę na 4 równe części. Cukinię dobrze umyć i pokroić w skórce w 2 cm plastry.
Czosnek obrać, opłukać i zmiażdżyć. Do oleju przełożyć zmiażdżony czosnek, sok z cytryny, majeranek, szczyptę słodkiej papryki w proszku, sól i pieprz.
Na patyczki do szaszłyków nabijać na przemian przygotowane składniki: kiełbasę, cebulę, cukinię itd. Przygotowane szaszłyki polać marynatą i włożyć do lodówki na około 24 godziny. Następnie rozłożyć na rozgrzanym ruszcie, polać marynatą i grillować.
Z podanych składników wyjdzie około 16 sztuk szaszłyków.
Smacznego.