Przepisy Extra

Drobiowe szaszłyki z pieczarek i papryki

Składniki:

2 podwójne filety z kurczaka (ok. 1 kg)
Marynata:
1 łyżka musztardy
1 łyżka oliwy z oliwek
sos sojowy
średniej wielkości pieczarki (ok. 50 dag)
Marynata:
1 łyżka oliwy z oliwek
sok z cytryny
1 duża czerwona papryka (ok. 30 dag)
ostra papryka w proszku

Sposób wykonania:

Filety z kurczaka oczyścić, opłukać i pokroić w dużą kostkę. Musztardę wymieszać z oliwą z oliwek i sosem sojowym. Gotową marynatę dodać do kurczaka, wymieszać i włożyć do lodówki na około 2 godziny.

Pieczarki obrać ze skórki (kapelusz i trzonek). Oliwę z oliwek wymieszać z sokiem z cytryny. Dodać do pieczarek i razem wymieszać. Czerwoną paprykę oczyścić, opłukać i pokroić w dużą kostkę,

Na patyczki do szaszłyków nabijać na przemian kurczaka, pieczarkę, kurczaka, paprykę, kurczaka, pieczarkę, kurczaka itd. Gotowe szaszłyki posypać ostrą papryką w proszku i rozłożyć na rozgrzanym ruszcie i grillować około 25 minut, od czasu do czasu szaszłyki obracać, żeby się nie przypaliły. Podawać z ulubionym dipem i sałatką.

Z podanych składników wyjdzie około 18 szaszłyków.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy szaszłyki
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.