Filety z kurczaka oczyścić, opłukać i pokroić w dużą kostkę. Musztardę wymieszać z oliwą z oliwek i sosem sojowym. Gotową marynatę dodać do kurczaka, wymieszać i włożyć do lodówki na około 2 godziny.
Pieczarki obrać ze skórki (kapelusz i trzonek). Oliwę z oliwek wymieszać z sokiem z cytryny. Dodać do pieczarek i razem wymieszać. Czerwoną paprykę oczyścić, opłukać i pokroić w dużą kostkę,
Na patyczki do szaszłyków nabijać na przemian kurczaka, pieczarkę, kurczaka, paprykę, kurczaka, pieczarkę, kurczaka itd. Gotowe szaszłyki posypać ostrą papryką w proszku i rozłożyć na rozgrzanym ruszcie i grillować około 25 minut, od czasu do czasu szaszłyki obracać, żeby się nie przypaliły. Podawać z ulubionym dipem i sałatką.
Z podanych składników wyjdzie około 18 szaszłyków.
Smacznego.