Przedstawiam Wam pyszne, łatwe i błyskawiczne do przygotowania warzywne szaszłyki :)
Jeśli przejadła Wam się już kiełbaska z grilla, albo chcecie trochę popracować na figurą, ale też się za bardzo z tym jedzeniem nie katować ;) bo przecież też coś na "tym grillu" trzeba jeść ;) to polecam Wam dietetyczne szaszłyki z warzyw :) Czytaj więcej
Fajne smakują z sosem czosnkowym - palce lizać ;) Ale są też fajnym dodatkiem do steków ;)
Są kolorowe, ciekawie się prezentują, kuszą i ozdabiają nasz stół :)
Smacznego!
Cukinię opłukać i pokroić w około 3-4 cm krążki. Czerwoną paprykę rozkroić, oczyścić, opłukać i pokroić w dużą kostkę. Czerwoną i zwykłą cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w tzw. trójkąty (każdą średniej wielkości cebulę przekroić na 8 części).
Do miseczki przelać olej, dodać rozgnieciony w palcach lubczyk, pokrojony koperek (może być też mrożony), szczyptę soli i czarnego pieprzu do smaku. Całość razem wymieszać.
Na patyczki do szaszłyków nabijać po kolei warzywa (u nas taka kolejność: czerwona cebula, 2 razy czerwona papryka, zwykła cebula, cukinia, 2 razy czerwona papryka, cukinia, czerwona cebula i na koniec cukinia). Z podanych składników wyjdzie 8 szaszłyków.
Gotowe szaszłyki polać marynatą i położyć na rozgrzanym ruszcie. Podczas grillowania polewać warzywne szaszłyki pozostałą marynatą. Podawać z ulubionym sosem.
Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.
Smacznego.