Przepisy Extra

Wegetariańskie szaszłyki

Przedstawiam Wam pyszne, łatwe i błyskawiczne do przygotowania warzywne szaszłyki :)

Jeśli przejadła Wam się już kiełbaska z grilla, albo chcecie trochę popracować na figurą, ale też się za bardzo z tym jedzeniem nie katować ;) bo przecież też coś na "tym grillu" trzeba jeść ;) to polecam Wam dietetyczne szaszłyki z warzyw :) Czytaj więcej

Fajne smakują z sosem czosnkowym - palce lizać ;) Ale są też fajnym dodatkiem do steków ;)

Są kolorowe, ciekawie się prezentują, kuszą i ozdabiają nasz stół :)

Smacznego!

Składniki:

40 dag cukinii
25 dag czerwonej papryki
20 dag czerwonej cebuli
10 dag cebuli
2 łyżki oleju
lubczyk (może być suszony)
koperek (kilka gałązek)
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Cukinię opłukać i pokroić w około 3-4 cm krążki. Czerwoną paprykę rozkroić, oczyścić, opłukać i pokroić w dużą kostkę. Czerwoną i zwykłą cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w tzw. trójkąty (każdą średniej wielkości cebulę przekroić na 8 części).

Do miseczki przelać olej, dodać rozgnieciony w palcach lubczyk, pokrojony koperek (może być też mrożony), szczyptę soli i czarnego pieprzu do smaku. Całość razem wymieszać.

Na patyczki do szaszłyków nabijać po kolei warzywa (u nas taka kolejność: czerwona cebula, 2 razy czerwona papryka, zwykła cebula, cukinia, 2 razy czerwona papryka, cukinia, czerwona cebula i na koniec cukinia). Z podanych składników wyjdzie 8 szaszłyków.

Gotowe szaszłyki polać marynatą i położyć na rozgrzanym ruszcie. Podczas grillowania polewać warzywne szaszłyki pozostałą marynatą. Podawać z ulubionym sosem.

Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.