Szaszłyki przyrządzane na grillu, to często spotykana potrawa podawana podczas spotkań w plenerze. Z reguły ich przygotowanie jest proste i szybkie. Najczęściej do wykonania szaszłyków wykorzystuje się mięso i warzywa. Na patyczki nakłada się przemiennie kawałki mięsa i jarzyn.
W przypadku naszego przepisu na szaszłyki, do ich przygotowania wykorzystano kiełbasę i cukinię (kabaczek), pokrojone w plasterki. Tak przygotowane szaszłyki fajnie się grillują i bardzo dobrze smakują z różnymi sosami oraz sałatkami. Czytaj więcej
Zachęcamy do ich wykonania i życzymy smacznego :)
Cukinię opłukać i osuszyć. Pokroić w skórce w 1,5 cm plasterki i posolić. Białą kiełbasę pokroić również w 1,5 cm plasterki.
Na patyczki do szaszłyków nabijać na przemian plasterki cukinii i białej kiełbasy. Gotowe szaszłyki rozłożyć na aluminiowej tacce, a następnie położyć na rozgrzanym grillu. Grillować około 20 minut. Podczas grillowania szaszłyki należy odwracać od czasu do czasu, żeby się nie przypaliły. Szaszłyki podawać z ulubionym sosem i sałatką.
Z podanych składników wychodzi około 8 szaszłyków.
Smacznego.