Przepisy Extra

Kiszona czerwona kapusta

SPRAWDŹ
Ten przepis jest dostępny bez reklam, z liczbą kalorii, białek, węglowodanów i tłuszczów na extra.smaczny.pl.
Na extra.smaczny.pl znajdziesz 7840 sprawdzonych przepisów, 1497 porad kulinarnych, 369 artykułów, kalkulator kalorii oraz możliwość dodawania własnych przepisów.
Zobacz ten przepis na extra.smaczny.pl Skorzystaj z darmowego okresu próbnego
Dostęp do extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni. Potem od 10,75 zł zł miesięcznie w zależności od wybranej opcji abonamentu.

Składniki:

10 kg czerwonej kapusty
10 łyżek soli
10 łyżek cukru
4 łyżki kminku

Sposób wykonania:

Czerwoną kapustę obrać z wierzchnich liści, opłukać, osuszyć i poszatkować (taką ilość kapusty najlepiej szatkować mechanicznie). Do dużej miski, garnka lub wiaderka przełożyć część poszatkowanej kapusty, dodać szczyptę soli, cukru i kminku. Całość razem wymieszać. Następnie przekładać do dużego kamiennego naczynia i ubijać np. drewnianą pałką. Postępować tak, aż skończą się składniki (kapustę wymieszać z dodatkami, przekładać do kamiennego naczynia i ubijać). Nadmiar soku, który puści kapusta można wybrać, ale nie za dużo, bowiem kapusta musi być zakryta sokiem, nie może być sucha, bo się zepsuje.

Na koniec, na wierzch kapusty należy położyć duży talerz i obciążyć go np. pełnym wody słoikiem litrowym lub dużym, dokładnie umytym i wyparzonym kamieniem. Następnie wierzch garnka należy przykryć np. ręcznikiem kuchennym (nie przykrywamy szczelnie, tylko tak żeby tam nic nie wpadło).

Gotową do kiszenia czerwoną kapustę ustawić w ciepłym miejscu np. w kuchni. Po upływie około 7-14 dni kapusta jest już ukiszona, ma piękny purpurowy kolor i nadaje się do konsumpcji. Można ją przełożyć do czystych i suchych słoików. Szczelnie zakręcić, wynieść do ciemnej i chłodnej piwnicy. Można też pasteryzować słoiki z czerwoną kapustą, ale nie jest to konieczne. Ukiszoną czerwoną kapustę można też pozostawić w naczyniu kamiennym, wcześniej jednak drewnianym, czystym kijem należy w kilku miejscach przebić kapustę, potem ponownie ubić, obciążyć talerzykiem i słoikiem pełnym wody – kapusta musi być pokryta sokiem – takie naczynie kamienne z kapustą szczelnie przykryć i wynieść do piwnicy.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.2926315788 stars based on 95 reviews Przetwory
SPRAWDŹ
Ten przepis jest dostępny bez reklam, z liczbą kalorii, białek, węglowodanów i tłuszczów na extra.smaczny.pl.
Na extra.smaczny.pl znajdziesz 7840 sprawdzonych przepisów, 1497 porad kulinarnych, 369 artykułów, kalkulator kalorii oraz możliwość dodawania własnych przepisów.
Zobacz ten przepis na extra.smaczny.pl Skorzystaj z darmowego okresu próbnego
Dostęp do extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni. Potem od 10,75 zł zł miesięcznie w zależności od wybranej opcji abonamentu.
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2022. Wszystkie prawa zastrzeżone.