Przepisy Extra

Czerwona kapusta kiszona z jabłkami

SPRAWDŹ
Ten przepis jest dostępny bez reklam, z liczbą kalorii, białek, węglowodanów i tłuszczów na extra.smaczny.pl.
Na extra.smaczny.pl znajdziesz 7840 sprawdzonych przepisów, 1497 porad kulinarnych, 369 artykułów, kalkulator kalorii oraz możliwość dodawania własnych przepisów.
Zobacz ten przepis na extra.smaczny.pl Skorzystaj z darmowego okresu próbnego
Dostęp do extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni. Potem od 10,75 zł zł miesięcznie w zależności od wybranej opcji abonamentu.

Składniki:

8 kg czerwonej kapusty (waga po obraniu)
2 kg jabłek (waga po obraniu)
9 łyżek soli (kamiennej)
1 łyżka cukru

Sposób wykonania:

Czerwoną kapustę obrać z wierzchnich liści, opłukać, osuszyć i poszatkować (najlepiej mechanicznie). Do dużej miski lub garnka przełożyć część poszatkowanej kapusty, dodać szczyptę soli, cukru i całość razem wymieszać (gdy tę kapustę już ubijamy, to kolejną partię posiekanej kapusty przekładamy do dużej miski, dodajemy, przyprawy i razem mieszamy, i tak postępujemy do wyczerpania się składników). Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Kapustę i jabłka przekładać na przemian i ubijać np. ręką w dużym kamiennym naczyniu. Postępować tak, aż skończą się składniki. Ubita kapusta musi być zakryta sokiem, który wypuściła podczas ubijania (a gdy soku jest za dużo, bo np. jabłka były soczyste, to można go trochę odlać, ale nie wylewać, bo w trakcie kiszenia można go dolewać do kapusty).

Na koniec, na wierzch kapusty należy położyć duży talerz i obciążyć go np. pełnym wody słoikiem litrowym lub dużym, dokładnie umytym i wyparzonym kamieniem. Następnie wierzch garnka należy przykryć np. ręcznikiem kuchennym (nie przykrywamy szczelnie, tylko tak żeby tam nic nie wpadło).

Gotową do kiszenia czerwoną kapustę ustawić w ciepłym miejscu np. w kuchni. W trakcie kiszenia kapustę można przebić drewnianą łyżką w kilku miejscach. Po upływie około 7-14 dni kapusta jest już ukiszona, ma piękny purpurowy kolor i nadaje się do konsumpcji.

Można ją przełożyć do czystych i suchych słoików (ponownie uciskając). Następnie słoiki szczelnie zakręcić i wynieść do ciemnej, chłodnej piwnicy.

Z podanych składników wyszło 8 słoików po 900 ml.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.36 stars based on 30 reviews Przetwory
SPRAWDŹ
Ten przepis jest dostępny bez reklam, z liczbą kalorii, białek, węglowodanów i tłuszczów na extra.smaczny.pl.
Na extra.smaczny.pl znajdziesz 7840 sprawdzonych przepisów, 1497 porad kulinarnych, 369 artykułów, kalkulator kalorii oraz możliwość dodawania własnych przepisów.
Zobacz ten przepis na extra.smaczny.pl Skorzystaj z darmowego okresu próbnego
Dostęp do extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni. Potem od 10,75 zł zł miesięcznie w zależności od wybranej opcji abonamentu.
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2022. Wszystkie prawa zastrzeżone.