Fajny i sprawdzony przepis na coś słodkiego do kawki lub herbatki również dla osób będących na diecie odchudzającej, ale też dla diabetyków.
Kilka prostych składników, łatwe i szybkie wykonanie, pełnoziarnista mąka, mało cukru - i to cukru trzcinowego - nic tylko piec, piec i podawać do kawusi lub herbatki, bo przecież coś słodkiego od czasu do czasu można zjeść ;)
Upieczoną i ostudzoną babkę kokosową można podzielić na połowę lub na więcej części. Potem każdą część zawinąć w aluminiową folię i przechowywać w lodówce - można nawet dobry tydzień - i nic złego z tą babką się nie stanie i nam też nie ;) Później, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego, to można sobie w każdej chwili naszej babeczki trochę "skubnąć". Jeden czy dwa kawałki takiej babki jeszcze nikomu nie zaszkodziły ;)
Kolejną zaletą tej babeczki jest fakt, że bez pieczenia (bo tydzień możemy nie piec) mamy coś dobrego i pieczonego przez nas do kawy ;)
Kokosową babkę można podzielić na połowę i polewą czekoladową polać tylko połowę babki (wtedy polewę robimy z połowy składników). Wtedy z jednego wypieku mamy taki mały wybór na stole ;) kto nie może słodkiego wybiera babeczkę bez polewy, a kto ma ochotę lub może sobie od czasu do czasu pozwolić - wybiera babeczkę z grubą warstwą słodkiej polewy - mniam! Czytaj więcej
Babkę tę można serwować także na drugie śniadanie lub na kolację z kawą mleczną. Można ją zabierać również do pracy, jak i do szkoły. Można ją smarować dżemem lub Nutellą i sklejać - jak kanapki - to taka słodka wersja dla małych smakoszy ;)
Babka ta świetnie nadaje się na różne okazje np. na urodziny, imieniny, a także na Święta - Wielkanoc i Boże Narodzenie.
Dla dodania jej słodkości można obsypać ją cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą czekoladową, i oczywiście dowolnie udekorować (np. skórką kandyzowaną, płatkami migdałowymi, słonecznikiem, pestkami dyni, orzechami, tartą czekoladą).
Ostatnio królowała u mnie na wielkanocnym stole. Ja "ubrałam" ją w słodką polewę czekoladową i obsypałam zielonym cukierkami. W tym wystroju świetnie prezentowała się na wiosenno-wielkanocnym stole :) Cieszyła się dużym zainteresowanym wśród gości, dlatego też długo na stole miejsca nie zagrzała... i szybko zniknęła ;)
Polecam ten wypiek i życzę smacznego! :)
Miękkie masło utrzeć z żółtkami i cukrem trzcinowym na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać jogurt naturalny i mąkę pszenną pełnoziarnistą wymieszaną ze zwykłą mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać wiórki kokosowe. Na koniec dodać ubite na sztywną pianę białka. Całość delikatnie połączyć i wymieszać. Przełożyć na formę keksową o wymiarach około 11 na 33 cm wysmarowaną tłuszczem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 minut w temperaturze 175 °C.
Upieczoną babkę ostudzić i można polać polewą czekoladową - całą babkę lub połowę (używając połowy składników na polewę). Potem z jednego wypieku mamy dwie różne propozycje do kawki : można zjeść babkę light lub nieco słodszą (kto może lub taką lubi). Jest to babka idealna dla diabetyków oraz osób będących na diecie odchudzającej (bo przecież od czasu do czasu chce nam się zjeść coś słodkiego).
Do rondelka przełożyć połamaną na kostki gorzką czekoladę. Dodać śmietankę, masło, wodę, mleko i kilka kropli aromatu migdałowego. Całość podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aby składniki się połączyły. Letnią polewą czekoladową polać ostudzoną babkę kokosowa i udekorować kolorowymi cukierkami.
Smacznego.