Bardzo smaczna, szybka, łatwa i zdrowa babeczka do kawusi. Jeśli tylko nam się zachce coś słodkiego, to śmiało można się skusić na taką pyszną i do tego zdrową babeczkę. To wypiek z mąki pełnoziarnistej i małej ilości cukru trzcinowego. Oczywiście śmiało można zamienić tutaj margarynę na masło, w oryginale jest jeszcze margaryna, ponieważ jest to stary przepis, a kiedyś składniki do pieczenia były inne, piekło się na margarynie Kasia, ale dzisiaj jesteśmy świadomi jakie te margaryny są, więc wybieramy dobrej jakości masło, nawet nie żaden mix. Czytaj więcej
Ta babeczka jest idealna dla osób dbających o linię, a także to fajne ciacho dla diabetyków (można użyć tutaj mąkę gryczaną, mąkę owsianą, cukier brzozowy).
Natomiast osoby, które wolą jednak coś słodszego, to mogą sobie tę babkę posypać cukrem pudrem lub polać pyszną polewą czekoladową.
Babka idealna na każdą okazję, na każdy dzień tygodnia, a także na Wielkanoc! :)
Smacznego!
Margarynę (masło) przełożyć do rondelka i roztopić. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier trzcinowy i chwilkę ubijać. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Na koniec dodać roztopioną gorącą margarynę oraz wsypać mąkę pszenną pełnoziarnistą dokładnie wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać.
Formę z kominkiem wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Do formy przełożyć ¾ ciasta, a do pozostałego dodać kakao do ciast, razem rozmieszać i wlać na do formy na białe ciasto. Formę z babką włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 50 minut w temperaturze 170 °C.
Jest to babka idealna dla osób dbających o linię, którzy mają ochotę na coś słodkiego, a także to fajny wypiek dla diabetyków. Natomiast osoby, które wolą jednak coś słodszego, to mogą sobie tę babkę posypać cukrem pudrem lub polać pyszną polewą czekoladową.
Smacznego.