Przepisy Extra

Sałatka śledziowa z ziemniakami i czerwoną fasolką

Coś nowego i coś fajnego dla miłośników śledziowych sałatek :)

Jest ona idealna na każdą okazję - na śniadanie, obiad i kolację, na przyjęcia oraz na świąteczny stół - na Wielkanoc i na Boże Narodzenie - jest jak znalazł!

Bogactwo składników i smaków sprawia, że ta sałatka naprawdę świetnie smakuje - o czym u mnie świadczył fakt, że osoby, które za śledziami i śledziowymi sałatkami nie przepadają, widząc kuszącą sałatkę i słysząc zachwyty jedzących - najpierw spróbowały troszeczkę, a potem sięgały po jeszcze więcej i więcej ;)

Ta sałatka ma w sobie sycące ziemniaczki, aromatyczne śledzie, dodającą uroku czerwoną fasolkę, jajka, soczyste jabłuszko i cebulkę - czyli samo zdrowie :) Ale te składniki trzeba jeszcze czymś połączyć, więc jest tam trochę majonezu, a jego pozostałą część zastąpiłam dietetycznym jogurtem naturalnym i dodającą ostrości musztardą. Do tego dochodzą jeszcze zdrowe ziołowe dodatki i nasza super sałatka jest gotowa! :) Czytaj więcej

Przygotowuje się ją dosyć szybko, pomijając czas gotowania i studzenia. Jest tania i przepyszna, nic tylko ją zrobić i przekonać się jaka jest dobra!

Smacznego :)

Składniki:

50 dag śledzi (matiasów)
40 dag ziemniaków
1 puszka czerwonej fasolki
4 jajka
10 dag jabłka (waga po obraniu)
sok z cytryny
5 dag cebuli
4 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki musztardy
kurkuma
pieprz cayenne
majeranek
natka zielonej pietruszki (suszonej)
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Śledzie wypłukać w zimniej wodzie. Przełożyć do miski zalać zimną wodą, dodać kilka kropel octu 10% i zostawić na około 20 minut. Następnie wypłukać, osączyć z wody i pokroić w kostkę. Ziemniaki umyć i ugotować w skórce. Ostudzone ziemniaczki obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Czerwoną fasolkę osączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek, opłukać i pokroić w kostkę. Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny i wymieszać. Cebulę obrać z łusek, opłukać i również pokroić w kostkę.

Do miski przełożyć śledzie, ziemniaki, czerwoną fasolkę, jajka, jabłka i cebulę. Dodać majonez, jogurt naturalny, majonez oraz szczyptę kurkumy, pieprzu cayenne, rozgniecionego w palcach majeranku i natki zielonej pietruszki, a na koniec dodać sól i pieprz do smaku.

Całość razem wymieszać, przełożyć do szklanej miski i włożyć do lodówki na około 60 minut. Przed podaniem na stół sałatkę można udekorować listkami zielonej pietruszki.

Podane składniki wystarczą na około 12 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.