Coś nowego i coś fajnego dla miłośników śledziowych sałatek :)
Jest ona idealna na każdą okazję - na śniadanie, obiad i kolację, na przyjęcia oraz na świąteczny stół - na Wielkanoc i na Boże Narodzenie - jest jak znalazł!
Bogactwo składników i smaków sprawia, że ta sałatka naprawdę świetnie smakuje - o czym u mnie świadczył fakt, że osoby, które za śledziami i śledziowymi sałatkami nie przepadają, widząc kuszącą sałatkę i słysząc zachwyty jedzących - najpierw spróbowały troszeczkę, a potem sięgały po jeszcze więcej i więcej ;)
Ta sałatka ma w sobie sycące ziemniaczki, aromatyczne śledzie, dodającą uroku czerwoną fasolkę, jajka, soczyste jabłuszko i cebulkę - czyli samo zdrowie :) Ale te składniki trzeba jeszcze czymś połączyć, więc jest tam trochę majonezu, a jego pozostałą część zastąpiłam dietetycznym jogurtem naturalnym i dodającą ostrości musztardą. Do tego dochodzą jeszcze zdrowe ziołowe dodatki i nasza super sałatka jest gotowa! :) Czytaj więcej
Śledzie wypłukać w zimniej wodzie. Przełożyć do miski zalać zimną wodą, dodać kilka kropel octu 10% i zostawić na około 20 minut. Następnie wypłukać, osączyć z wody i pokroić w kostkę. Ziemniaki umyć i ugotować w skórce. Ostudzone ziemniaczki obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Czerwoną fasolkę osączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek, opłukać i pokroić w kostkę. Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny i wymieszać. Cebulę obrać z łusek, opłukać i również pokroić w kostkę.
Do miski przełożyć śledzie, ziemniaki, czerwoną fasolkę, jajka, jabłka i cebulę. Dodać majonez, jogurt naturalny, majonez oraz szczyptę kurkumy, pieprzu cayenne, rozgniecionego w palcach majeranku i natki zielonej pietruszki, a na koniec dodać sól i pieprz do smaku.
Całość razem wymieszać, przełożyć do szklanej miski i włożyć do lodówki na około 60 minut. Przed podaniem na stół sałatkę można udekorować listkami zielonej pietruszki.
Podane składniki wystarczą na około 12 porcji.
Smacznego.