Nasze mamy i babcie zawsze pamiętały o kompocie do obiadu, a my teraz jakoś zapominamy, a szkoda... Bo kompoty wcale nie są takie trudne do przygotowania, a są źródłem witamin, i są jakby nie patrzeć dużo zdrowsze od tych kupnych soków. Tutaj przynajmniej wiemy, co pijemy.
Teraz gdy mamy świeże jagody, rabarbar i jabłuszka - można się skusić właśnie na taki pyszny kompocik.
Pracy przy nim jest niewiele, owoce obieramy ze skórki i kroimy, oczywiście oprócz jagód. Potem dodajemy cukier, wodę i krótko gotujemy na małym ogniu i... już :) Cudny, aromatyczny i zdrowy kompocik jest gotowy. Czytaj więcej
Rabarbarowy kompot można podawać na ciepło, jak i na zimno, a w upalne dni wskazany jest nawet serownie kompociku z kostkami lodu lub z dodatkiem gałązek orzeźwiającej mięty.
Kompot można podawać razem z owocami - dla mnie pycha! Ale można go też przecedzić, co wskazane jest dla wybredniejszej części domowników, no i dzieci ;)
Smacznego.
Rabarbar obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Jabłko obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i pokroić w plasterki. Jagody przebrać i opłukać.
Do garnka przełożyć rabarbar, jabłko i jagody. Wsypać cukier i wlać wodę. Razem zagotować i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. Na koniec zdjąć z ognia, dodać kilka kropli soku z cytryny i wymieszać.
Można go przecedzić, ale można tez podawać z miękkimi i smacznymi owocami. Świetnie smakuje na ciepło, jak i na zimno.
Podane składniki wystarczą na około 5 szklanek po 250 ml pysznego i aromatycznego kompotu.
Smacznego.