Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, wsypać cukier, cynamon i smażyć na małym ogniu przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając, aby masa jabłkowa się nie przypaliła. Na sam koniec do gorących jabłek dodać sok z cytryny i wymieszać.
Do miski wsypać mielone orzechy włoskie, mąkę pszenną, mąkę pszenną pełnoziarnistą, cukier trzcinowy i razem wymieszać.
Jagody przebrać, opłukać i osuszyć. Można też użyć mrożonych jagód, wtedy ich nie rozmrażamy tylko mrożone prosto sypiemy na ciasto. Schłodzone ciasto podzielić na trzy kostki.
Średniej wielkości tortownicę o średnicy 23-25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno tortownicy rozsypać 1/3 część ciasta na nim rozłożyć jedną kosteczkę masła pokrojoną na cienkie plastry. Dalej rozłożyć ½ masy jabłkowej, rozsypać połowę jagód, znowu przykryć 1/3 częścią ciasta, rozkroić kolejną kosteczkę masła pokrojoną na cienkie plastry, pozostałą masę jabłkową, jagody i na górę rozsypać pozostałe sypkie ciasto oraz rozłożyć ostatnią kosteczkę masła pokrojoną w cienie plastry.
Gotowe ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut w temperaturze 180 °C.
Jeśli mamy świeże jagody to przed podaniem na stół ciasto można posypać np. garścią świeżych jagód, ewentualnie borówką amerykańską lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.
Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.