Do garnka wlać wodę (1 litr), dodać opłukane żeberka wieprzowe, liście selera, liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Razem zagotować i gotować na małym ogniu bez pokrywki przez około 90 minut. Następnie przecedzić i wlać do zupy (żeberka obrać z kości, pokroić i pod koniec gotowania dodać do zupy z cukinią).
W tym czasie obrać ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler, a następnie opłukać i pokroić w kostkę. Cukinię również obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i pokroić w kostkę. Do drugiego garnka wlać wodę (1 ½ litra), dodać Vegetę, ziemniaki, cukinię, marchewkę, pietruszkę, seler i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. Cebulę obrać z łusek, opłukać, pokroić w kostkę, dodać do zupy i gotować jeszcze razem przez około 5 minut.
Koperek opłukać, osuszyć i pokroić. Dodać do zupy, wymieszać, pogotować razem przez około 2 minutki i zdjąć z ognia. Śmietankę zahartować, wlać do zupy i razem wymieszać. Na koniec dodać kilka kropli sosu sojowego, ewentualnie przyprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem.
Podane składniki wystarczą na około 12 porcji.
Smacznego.