Siemieniotka to zupa wigilijna popularna na Śląsku. Przygotowuje się ją z konopi: gotuje i wyciska tłuczkiem mleczko. Potem otrzymane mleczko gotuje się razem z mlekiem, przyprawia i dodaje zrumienioną na maśle cebulę. Zupę podaje się z kaszą jaglaną, można też z kaszą gryczaną lub jęczmienną. Jest to zupa, którą je się tylko raz w roku - tylko w Wigilię.
Konopie przebrać, zalać zimną wodą i zostawić na noc. Na drugi dzień opłukać i przełożyć do 2 litrów przegotowanej ciepłej wody. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 90 minut, aż konopie popękają. Przygotować dwa garnki i sitko. Do jednego garnka przecedzić wywar, w którym gotowały się konopie, a do drugiego garnka przełożyć konopie. Do konopi dolewać stopniowo jeszcze około 2 litry wody. Na początku wlać niewielką ilość wody, aby tylko przykryła konopie i drewnianą pałką o płaskim spodzie tłuc konopie, aż puszczą mleczko. Następnie dalej gotować przez około 15 minut na małym ogniu pod przykryciem. Ponownie przecedzić wywar do garnka, w którym wywar już jest, a konopie przełożyć do drugiego garnka, dolać niewielką ilość wody i tłuc drewnianą pałką. Potem konopie ponownie gotować, zlać wywar, zalać wodą i tłuc. Taką czynność należy powtarzać jeszcze 5-10 razy, aż łuski zostaną puste i na koniec należy je wyrzucić.
Do nowego garnka wlać mleko (około 1/3 szklanki odlać), wlać przecedzony wywar z konopi. Razem wymieszać i zagotować. Następnie dodać cukier i szczyptę soli do smaku. Do 1/3 szklanki mleka wsypać mąkę pszenną, dokładnie razem rozmieszać, zagotować i chwilę pogotować na małym ogniu. Na koniec przykryć pokrywką, aby nie zrobił się kożuch.
Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w małą kostkę. Do rondelka przełożyć masło i roztopić. Przełożyć cebulę i smażyć na małym ogniu. Na koniec przełożyć do zupy i wymieszać.
Do garnka wlać 800 ml wody, zagotować i posolić wodę. Następnie wsypać kaszę jaglaną i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut.
Gałkownicą nakładać kaszę jaglaną na talerz, a obok kaszy nalać zupę.
Podane składniki wystarczą na około 4-5 porcji.
Siemieniotka to jedna z zup wigilijnych popularnych na Śląsku. Kiedyś gotowały ją nasze prababcie, a teraz jest niestety zapomniana. Zupa ta nazywana jest też inaczej, m.in.: siemionką, siemiotką, konopianką. Jest to zupa o specyficznym, niepowtarzalnym i lekko gorzkawym smaku, którą je się tylko raz w roku - na Wigilię.
Smacznej Wigilii :)