Przepisy Extra

Kora orzechowa

Składniki:

Ciasto bakaliowe:
8 białek
3/4 szklanki cukru
3 żółtka
10 dag pokrojonych orzechów włoskich
10 dag rodzynek
10 dag wiórków kokosowych
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa brzoskwiniowa:
puszka brzoskwiń w syropie
2 budynie śmietankowe
1 łyżka mąki pszennej
5 żółtek
3/4 szklanki wody
30 dag masła
Poncz:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki spirytusu
Ponadto:
ok. 3 opakowania ciastek Delicje
2 galaretki pomarańczowe

Sposób wykonania:

Białka ubić, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać. Pod koniec dodać bakalie oprószone mąką i proszek do pieczenia. Masę podzielić na dwie części i upiec osobno 2 placki na wysmarowanych tłuszczem i wysypanych tartą bułką prostokątnych formach o wymiarach 25 na 36 cm. Każdy placek piec ok. 35 minut w temperaturze ok. 170 °C.

Sok z brzoskwiń (2 szklanki, w przypadku braku soku można uzupełnić wodą) zagotować. Budynie, mąkę pszenną i żółtka rozpuścić w ¾ szklanki wody i wlać do gotującego się soku. Ugotować budyń. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dodają porcjami budyń. Krem podzielić na 3 części.

Na pierwszy placek wyłożyć jedną część kremu, następnie nasączone ponczem „Delicjie” (kawę rozpuszczalną zalać ok. ¾ szklanki gorącej wody, ostudzić, a następnie dodać spirytus, wymieszać i łyżeczką polewać spody „Delicji”). Na „Delicje” wyłożyć drugą część kremu i przykryć drugim plackiem. Następnie wyłożyć trzecią część kremu, pokrojone w kostkę brzoskwinie, a na wierzch ciasta wylać tężejącą galaretkę pomarańczową, rozpuszczoną wcześniej w 3 ½ szklanki gorącej wody. Schłodzić w lodówce. Ciasto najlepsze jest na drugi, trzeci dzień.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
56 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Do ciasta bakaliowego i potem piecze. Powodzenia :)
Dorota [2013-12-21 22:38:32]
Tak, dobrze się kroi to ciasto, ale musi być dobrze schłodzone, natomiast krojone "zaraz po złożeniu" może się rozpadać. Powodzenia :)
Dorota [2012-04-19 11:22:18]
To cieszę się bardzo, że ciasto się udało i że wszystkim smakowało. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2012-02-07 13:04:51]
Właśnie w ten weekend piekłam to ciasto.Z tym że piekłam na papierze do pieczenia i wyszło mi troszkę nie foremne i brzegi mi się odrobinę przypaliły ale za to reszta bardzo dobrze mi się udała.Wszyscy się ciastem zachwycali i wszystkim ciasto bardzo smakowało.Uźyłam delicji pomarańczowych a do ponczu zamiast spirytusu dolałam 2 łyżki wódki bo akurat wtedy nie miałam w domu spirytusu.
pulchniaczek 29 [2012-02-07 12:47:50]
Cieszę się bardzo, że to ciasto tak wszystkim smakuje. Chyba sama będę musiała je zrobić, bo już zapomniałam jak smakuje - tak dawno je piekłam. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2012-01-05 14:38:06]
Ciasto przepyszne a do tego bardzo efektownie wygląda. Na imprezie urodzinowej zrobiło prawdziwą furorę i szybko znikło ze stołu.Polecam bo warto wypróbować! :)
gret [2011-06-21 16:30:28]
Ciasto pyszne!! Jednak do kremu dodałam niecałe pół szklanki cukru pudru.
Milka [2011-04-25 12:25:19]
CIACHO PYCHA:)
IZA [2011-01-02 14:00:57]
super ciasto mam ten przepis ANIA
ANIA [2010-10-07 19:17:43]
A ja robiłam to ciasto w wersji bez galaretki. Daję ciasto, masę mieszam z pokrojonymi brzoskwiniami, delicje. masę i ciasto. Też jest rewelacyjne, szczególnie na jakieś letnie przyjęcia (można wziąć w łapki i galaretka się nie rozpuszcza). Było hitem komunii.
Basia [2010-06-05 13:43:52]
Na ten wyjątkowy dzień postanowiłam upiec właśnie ten placek.Rewelacja...Wszystko poszło bardzo łatwo i szybciutko.A smakuje wspaniale !
Ewelina [2010-05-26 12:21:52]
Super ciacho . Odpowiednio udekorowane zastapi nawet najlepszy tort zarowno dla dzieci jak i doroslych
Ania Londyn [2009-06-30 01:14:06]
ciasto super,znikło bardzo szybko i to do tego z prośbami o przepis
Lusi [2009-06-01 20:15:29]
Super ciasto, choć proszę dodać cukier do masy budyniowej albo budynie z cukrem. Ja osobiście dałam 25 dag orzechów. Pychotka.Polecam
Wiola [2009-03-17 10:07:16]
Aby placki dobrze odchodziły od blachy, należy formę dobrze nasmarować tłuszczem i porządnie wysypać bułą. Ilość płynu do budyniu też jest orientacyjna i budyń koniecznie z cukrem. To moje uwagi i rady odnośnie tego ciasta.
elka [2009-01-09 17:34:50]
Kto nie próbował tego ciasta - niech żałuje. Rewelacyjne. Moi goście również proszą od razu o przepis. W innej wersji można zamiast brzoskiwiń użyć wiśni i galaretki wiśniowej - równie smaczne.
Magdalena [2009-01-07 14:35:12]
Robiłam to ciasto wiele razy.Za każdym razem wychodzi super.Jest bardzo dobre.
Renia M. [2008-12-28 12:47:41]
Ten przepis zdobyłam od siostry Leonilly z radia Maryja .jest super jak z reszto wszystkie przepisy jej .polecam .Ja piekę to ciasto na termoobiegu po 20min
Basia [2008-12-21 16:17:27]
NIEBO W GĘBIE -PYCHOTKA -MNIAM MNIAM DZIĘKI ZA PRZEPIS POZDRAWIAM I POLECAM
RENIA [2008-11-22 21:47:41]
Wyprubowałam przepis i nie zawiodłam sie , ciasto rewelacyjne, ja robiłam w tortownicy i podałam jako tort. Myślę nad wersją z wiśniami. Jestem początkująca w tej dziedzinie i ciesze sie ze udało mi sie zrobic to wspaniałe ciasto.
Monka [2008-08-31 19:44:23]
Mój mąż był poprostu zachwycony! A ja zadowolona z tego że wszystkim w rodzinie smakuje... Aby więcej takich przepisów!!! Aż chce się piec. :)
Ewelcia [2008-08-18 10:17:31]
Ja i siostra uwielbiamy to ciasto. Jest naprawde wspaniałe i bardzo smaczne. Często je robimy kiedymamy na nie ochotę. Polecam wszystkim!!!
Martyna [2008-02-10 11:41:46]
najpyszniejsze na swiecie !!!!!!!!!!!!!!
pola [2008-01-02 18:16:02]
Pychotka:)Jadlam i jest rewelacyjne:) Polecam
Kamilka [2007-12-22 20:07:46]
warto zrobic
x [2007-12-22 15:20:50]
Jak takie dobre ciasto moze stać do 2-3 dnia. U mnie tak długo nie wytrzyma. Jest za pyszne aby stało tak długo. Pozdrawiam autorkę przpisu. Proszę o kolejne tak dobre gdyż w polowie lipca będę miał wielką uroczystość rodzinną a chcę ją przygotowacje praktycznie sama. iwona_777@go2.pl
Iwona [2007-06-23 19:17:22]
pyszniutkie ciasto...... nie ma lepszego.... najlepsze zimne ....
Aanetka [2007-06-08 11:23:54]
ciasto super dobre, jadłam polecam
ula [2007-06-04 12:39:15]
Ciasto rewelacyjne, znane u nas jako KORA DĘBOWA
KatieR [2007-03-31 17:35:26]
Rzecz smaku, kto co lubi ;) może z brzoskwiniowymi delicjami proszę spróbować. Powodzenia ;)
Dorota [2006-10-11 12:28:52]
Jakie delicje są najlepsze? Brzoslwonowe czy pomarańczowe.
Ella [2006-10-11 12:10:04]
Ciasto jest wprost rewelacyjne. Upiekałam je pierwszy raz na urodziny, bałam się że bedzie klapa bo to był pierwszy raz jak go piekłam, nigdy tak nie robię, zawsze robię próbę ale wszyscy byli zachwyceni. Przepis już rozpowszechniłam wśród rodziny i znajomych. Sami chcieli i są zadowoleni.
Alcia111 [2006-10-10 07:33:28]
A mój zięć stwierdził, że ciasto jest po prostu genialne! :)
Pola [2006-08-20 19:35:34]
Asia, to ty zrobiłaś coś nie tak. Ciasto jest pyszne, zwłaszcza no 3 dzień. Placki są bardzo delikatne, dlatego najlepiejm je piec na papierze do pieczenia. Ja też miałam obawy co do masy, bo wcale nie była słodka, złożyłam jednak ciasto i okazało się, że jest świetne. Mój zięć nawet stwierdził, że jest genialne. I powiem coś jeszcze; zawsze na święta piekę około 10 różnych ciast, bo każdy ma coś ulubionego, więc sporo ciasta zostaje po świętach. dlatego wieczorem drugiego dnia, kiedy już wszyscy się porozjeżdżają, pakuję ciasta w folię aluminiową i wkładam do prostokątnych pojemników i do zamrażarki. Można je przetrzymywać i do dwóch miesięcy. I nie tracą nic na atrakcyjności.
Pola [2006-08-06 08:52:56]
będę robiła to ciasto na urodziny mego syna i mam nadzieje ze wyjdzie a produkty nie są drogie wydałam ok. 30zł
aga [2006-02-28 14:01:15]
ciasto r e w e l a c j a! robiłam wszystko wedłu przepisu i wyszło. gościom bardzo smakowało domownikom również. zastanawiałam się czy zamiast brzoskwini mogłyby być np. truskawki?
ANETA [12.02.2006 18:22] [2006-02-12 18:24:08]
JEST BARDZO DOBRE! Placki trzeba piec w blaszce wyslanej folją alumieniową. Wtedy placki z bakaljami łatwo wyjąć i nie przywierają do blachy.
Meri [2005-12-08 08:57:06]
To ciasto jest bez nadziejne. Nawet nie dokonczyła go robić placki wyszły okropnie. wogolne nie chciąły odejśc od blachy a jak juz odeszły to całkowicie sie rosypały. Chyba w przepisie coś jest nie tak.
asia [2005-10-16 18:03:17]
JA ZAMIAST DELICJI DAŁAM ZWYKŁE OKRĄGŁE BISZKOPTY I TEŻ CIASTO BYŁO BARDZO DOBRE.
ANIA P. [2005-10-09 11:25:50]
To ciasto jest naprawdę rewelacyjne. Ja serwowałam go w formie tortu i nie było osoby, która by się nim nie zachwyciła.Gorąco polecam nawet najbardziej wybrednym smakszom.
Basia z Bielska [2005-08-21 08:39:37]
pyszne ciasto , jadlam u kolezanki,polecilam innym i sa tym ciastem zachwyceni
Krysia z Jeleniej Gory 190705 [2005-07-19 18:54:33]
Znalazlam te stronke calkiem przypadkowo,jestem zachwycona,mieszkam w usa.Ciagle szukam nowych przepisow.To ciasto to istna rewelacja,dodalam pol szkl.cukru d masy.Pychota....ide po nastepny kawalek
buzia 5/26/05 [2005-05-26 21:14:01]
Witajcie! Korę - ale bez orzechów, zrobiłam na tegoroczne Święta Wielkanocne, cała rodzinka się zjechała i popis kulinarny szybciutko skonsumowała;-) był tak pyszny polecam
Marta [2005-03-29 12:19:55]
kora jest wysmienita ....mam nadzieje ze zablysne na imrezie ,,,przed szefem :) ladnie smakowicie wyglada i smakuje nie gozej ...ze swojej strony polecam ,,,
Doorisss [2005-03-04 17:48:49]
czy można spirytus zastąpic zstapić czymś bez alkocholu
monia [2004-12-02 22:59:28]
Baaaardzo dobre ciasto! Wszystkim smakowało! Pozdrawiam autorkę.
ania-b [2004-11-02 22:31:14]
Jeszcze nie miałam okazji spróbować,ale sądząc po wyglądzie wygląda apetycznie.
Asia [2004-10-14 19:06:25]
będzie dużo lepszy jeżeli do ubijanego masła dodamy ok. 0,5 szklanki cukru pudru
ewka [2004-10-12 18:28:24]
ciasto jest przepyszne odrazu poprosiłam o przepis i dowiedziałam się o tej stronce dam wam kilka swoich przepisów . dz
st.... [2004-10-10 22:22:30]
Czy te placki są w formie bez?Strasznie mało mąki.
Ola [2004-10-07 00:01:31]
Też to zawsze piekę! Moja ciocia wysłuchała ten przepis jakieś 8 miesięcy temu i nie zgadniecie gdzie........ w Radiu Maryja!!!!! Ale ciasto jest pierwsza klasa!!!!!
Justyna z Tarnowskich Gór [2004-10-01 15:15:59]
Wszyscy moi goście od razu chcą przepis. Kora jest przepyszna!!!!!!!!!!!!!
Asia, Nowy Sącz [2004-09-15 08:00:18]
dziękuję za wspaniałe przepisy
rudy [2004-09-11 10:47:46]
TEN PRZEPIS ZNAM OD LAT. LEPIEJ JEST ZAPARZYĆ KAWE PARZONĄ, BO JEST INTENSYWNIEJSZA I PRZESĄCZYĆ JA PRZEZ GAZE. TO JEST DROGIE, WYKWINTNE CIASTO NA SPECJALNE OKAZJE :)
MAGDALENA Z KRAKOWA [2004-09-06 10:01:26]
dobre zapewne ale jak dla mnie za duzo gotowych produktow typu delicje
siostra [2004-08-13 15:29:11]
CIASTO JEST PYSZNE. SMAKUJE WSZYSTKIM. WYGLĄDA JAK TORT.
EWKA [2004-08-02 13:19:03]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.