Do miski wsypać mąkę pszenną. Dodać margarynę, jajka, cukier i proszek do pieczenia. Wszystko razem wymieszać i zagnieść kruche ciasto. Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wyłożyć kruche ciasto.
700 ml mleka zagotować, a w pozostałym mleku rozmieszać budynie waniliowe i wlać do gotującego się mleka. Dokładnie wymieszać i chwilkę pogotować na małym ogniu. Następnie gorący budyń wylać na surowe kruche ciasto i zostawić do ostudzenia.
Margarynę rozpuścić i ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa zwiększy swoją objętość. Na koniec dodać ostudzoną margarynę i wiórki kokosowe. Całość razem wymieszać i wyłożyć na ostudzony budyń.
Całą formę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnia. Piec około 45 minut w temperaturze 180 °C.
Gorzką czekoladę połamać na kawałki, dodać mleko i razem podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, aby składniki się połączyły. Upieczone i ostudzone ciasto polać polewą czekoladową w tzw. esy-floresy.
Smacznego.