Przepisy Extra

Sernik z aronią i bezą kokosową

Składniki:

Kruche żytnio-orkiszowe ciasto:
1 szklanka mąki żytniej
1 szklanka mąki orkiszowej
1 szklanka mąki krupczatki
¼ szklanki cukru
½ łyżeczki sody oczyszczonej
sól
20 dag masła
4 żółtka
sok z cytryny
Masa serowa:
1 kg twarogu (półtłustego)
400 ml śmietanki 30%
3 jajka
2 łyżki oleju (kokosowego)
¾ szklanki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
25 dag aronii (zamrożonej)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Beza kokosowa:
4 białka
sól
½ szklanki cukru
2 łyżki oleju (kokosowego)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
10 dag wiórków kokosowych
Polewa czekoladowa:
10 dag czekolady mlecznej
3 łyżki śmietanki 30%

Sposób wykonania:

Do miski przesypać mąkę żytnią, mąkę orkiszową, mąkę krupczatkę, cukier, sodę oczyszczoną i szczyptę soli. Dodać masło, żółtka i kilka kropli soku z cytryny. Całość razem wymieszać i zagnieść kruche ciasto i włożyć do lodówki na około 30 minut. Następnie wyłożyć do tradycyjnej prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm i nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 10 minut w temperaturze 180 °C.

Do miski przełożyć twaróg. Dodać do niego śmietankę, jajka, roztopiony, letni olej kokosowy i całość zmiksować blenderem na gładką masę. Następnie wsypać cukier, mąkę ziemniaczaną i całość zmiksować mikserem.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści i piana będzie sztywna. Następnie dodać roztopiony, letni olej kokosowy, mąkę ziemniaczaną, wiórki kokosowe i całość razem zmiksować.

Na podpieczone żytnio-orkisozwe ciasto, wyłożyć masę serową. Na niej rozłożyć zamrożone aronie obtoczone w mące ziemniaczanej, a całość przykryć bezą kokosową. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 60 minut w temperaturze 175 °C.

Czekoladę połamać na kawałki i przełożyć na mała patelnię. Dodać śmietankę i podgrzewać, cały czas mieszając, aby składniki się połączyły. Na koniec gotową polewą czekoladową polać w tzw. esy-floresy ostudzony sernik z aronią.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.