Przepisy Extra

Czekoladowy sernik z wiśniową wkładką

Czekoladowy sernik z wiśniową wkładką

Składniki:

Kruche ciasto:
1 szklanka mąki krupczatki
½ szklanki mąki kukurydzianej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
sól
5 dag masła
3 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
Czekoladowa masa serowa:
20 dag gorzkiej czekolady
5 dag masła
1 kg twarogu (półtłustego, mielonego)
4 jajka
¾ szklanki cukru
sól
2 łyżki kakao do ciasta
2 łyżki mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
250 ml śmietanki 30%
Masa wiśniowa:
30 dag wiśni (ok. 1 ½ szklanki już bez pestek)
1 ½ szklanki soku z wiśni (lub kompotu)
1 ½ łyżki żelatyny
Polewa czekoladowa:
10 dag gorzkiej czekolady
4 łyżki wody
2 łyżki śmietanki 30%

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę krupczatkę, mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodać masło, żółtka, cukier puder i sok z cytryny. Całość razem wymieszać i zagnieść kruche ciasto. Schodzić, a następnie rozłożyć w średniej wielkości tortownicy o średnicy 24-25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut w temperaturze 175. st C.

Czekolady gorzkie połamać na kawałki, przełożyć do rondelka i dodać masło. Razem podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aby składniki się połączyły, następnie zdjąć z ognia i ostudzić. Żółtka ubić z połową cukru, dalej miksując dodawać po łyżce zmielonego twarogu, potem ostudzone czekolady, kakao do ciast, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać pozostały cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści. Dodać do masy serowej i delikatnie razem wymieszać. Schłodzoną śmietankę ubić, przełożyć do masy serowej i całość delikatnie razem połączyć. Na koniec gotową czekoladową masę serową przełożyć na podpieczony kruchy spód. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 50 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić i włożyć do lodówki na około 6 godzin lub na całą noc.

Sok z wiśni (może być uzupełniony wodą, aby nie był taki słodki) wlać do rondelka, zagotować i zdjąć z ognia. Wsypać do niego żelatynę i dokładnie razem rozmieszać. Następnie przełożyć wiśnie, wymieszać i ostawić do stężenia (do lodówki lub zamrażalki - będzie szybciej). Tężejącą masę wiśniową wyłożyć na sernik i włożyć na około 30 minut do lodówki.

Czekoladę gorzką połamać na kawałki i przełożyć do rondelka. Dodać wodę, śmietankę i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aby składniki się połączyły i zdjąć z ognia. Letnią polewą czekoladową polać wierzch sernika w esy-floresy oraz posmarować jego boki.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Fajny sernik, piekłam go na Święta Bożego Narodzenia :) Ciekawy smak tej masy serowej, super komponował się z moimi ulubionymi wiśniami, i do tego jeszcze polewa - super pomysł (Y)
Olga [2019-01-22 12:47:04]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.