Piękne, kuszące, kolorowe, warstwowe i bez pieczenia ciasto na lato :)
Jest łatwe do przygotowania, aromatyczne, wszystkim bardzo smakuje i dlatego znika w błyskawicznym tempie ;)
500 ml mleka wlać do garnka, dodać masło, cukier trzcinowy, cukier waniliowy, szczyptę kurkumy i razem zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać budynie waniliowe w proszku, wlać do gotującego się mleka, wymieszać i ugotować budyń.
Średniej wielkości tortownice o średnicy 24-25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i na nim rozłożyć warstwę herbatników. Następnie wyłożyć gorącą masę budyniową, wyrównać, a na niej rozłożyć kolejną warstwę herbatników i odstawić do ostudzenia.
Arbuza obrać ze skórki, oczyścić z pestek i przełożyć do garnka. Truskawki opłukać, osuszyć, odszypułkować i również przełożyć do garnka. Całość razem zmiksować na gładką masę blenderem i zagotować. Do gorącej owocowej masy wsypać galaretki truskawkowe w proszku, dokładnie rozmieszać i zostawić do ostudzenia. Tężejącą owocową masę wyłożyć na herbatniki, przykryć kolejną warstwą herbatników i włożyć do lodówki na około 10 minut.
Żelatynę dokładnie rozmieszać w gorącej wodzie i odłożyć na bok. Do miski przełożyć jogurt naturalny, wsypać cukier puder i razem zmiksować. Następnie wlać letnią żelatynę i całość ponownie razem zmiksować. Gotową masę jogurtową wlać na herbatniki i włożyć do lodówki na około 10 minut.
Żelatynę dokładnie rozmieszać w gorącej wodzie i odłożyć na bok. Truskawki opłukać, osuszyć, odszypułkować i pokroić w małą kostkę. Do miski wlać schłodzoną śmietankę, wsypać cukier puder i razem ubić. Następnie wlać letnią żelatynę i zmiksować, potem przełożyć pokrojone truskawki i wymieszać łyżką. Białą masę z truskawkami wyłożyć na masę jogurtową i włożyć do lodówki na około 10 minut.
Czekoladę mleczną połamać na kawałki i przełożyć do rondelka. Wlać mleko i podgrzewać, cały czas mieszając, aby składniki się połączyły. Tężejącą polewą czekoladową polać ciasto w tzw. esy-floresy i schłodzić w lodówce.
Smacznego.