Przepisy Extra

Arbuzowo-truskawkowe ciasto na herbatnikach

Piękne, kuszące, kolorowe, warstwowe i bez pieczenia ciasto na lato :)

Jest łatwe do przygotowania, aromatyczne, wszystkim bardzo smakuje i dlatego znika w błyskawicznym tempie ;)

Arbuzowo-truskawkowe ciasto na herbatnikach

Składniki:

Masa budyniowa:
750 ml mleka
10 dag masła
3 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka cukru waniliowego
kurkuma
2 budynie waniliowe
Arbuzowo-truskawkowy mus:
50 dag arbuza (waga po obraniu)
25 dag truskawek
2 galaretki truskawkowe
Masa jogurtowa:
40 dag jogurtu naturalnego
2 łyżki cukru pudru
¾ łyżki żelatyny
1 ½ łyżki wody
Masa śmietankowa z truskawkami:
250 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
25 dag truskawek
¾ łyżki żelatyny
1 ½ łyżki wody
Dodatkowo:
ok. 20 dag herbatników
Polewa czekoladowa:
5 dag czekolady mlecznej
2 łyżki mleka

Sposób wykonania:

500 ml mleka wlać do garnka, dodać masło, cukier trzcinowy, cukier waniliowy, szczyptę kurkumy i razem zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać budynie waniliowe w proszku, wlać do gotującego się mleka, wymieszać i ugotować budyń.

Średniej wielkości tortownice o średnicy 24-25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i na nim rozłożyć warstwę herbatników. Następnie wyłożyć gorącą masę budyniową, wyrównać, a na niej rozłożyć kolejną warstwę herbatników i odstawić do ostudzenia.

Arbuza obrać ze skórki, oczyścić z pestek i przełożyć do garnka. Truskawki opłukać, osuszyć, odszypułkować i również przełożyć do garnka. Całość razem zmiksować na gładką masę blenderem i zagotować. Do gorącej owocowej masy wsypać galaretki truskawkowe w proszku, dokładnie rozmieszać i zostawić do ostudzenia. Tężejącą owocową masę wyłożyć na herbatniki, przykryć kolejną warstwą herbatników i włożyć do lodówki na około 10 minut.

Żelatynę dokładnie rozmieszać w gorącej wodzie i odłożyć na bok. Do miski przełożyć jogurt naturalny, wsypać cukier puder i razem zmiksować. Następnie wlać letnią żelatynę i całość ponownie razem zmiksować. Gotową masę jogurtową wlać na herbatniki i włożyć do lodówki na około 10 minut.

Żelatynę dokładnie rozmieszać w gorącej wodzie i odłożyć na bok. Truskawki opłukać, osuszyć, odszypułkować i pokroić w małą kostkę. Do miski wlać schłodzoną śmietankę, wsypać cukier puder i razem ubić. Następnie wlać letnią żelatynę i zmiksować, potem przełożyć pokrojone truskawki i wymieszać łyżką. Białą masę z truskawkami wyłożyć na masę jogurtową i włożyć do lodówki na około 10 minut.

Czekoladę mleczną połamać na kawałki i przełożyć do rondelka. Wlać mleko i podgrzewać, cały czas mieszając, aby składniki się połączyły. Tężejącą polewą czekoladową polać ciasto w tzw. esy-floresy i schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Dziękuję bardzo i cieszę się, że ciasto się udało :) Można też używać śmietan-fix'u, nawet jest wygodniejszy, bo nie trzeba się męczyć przy dokładnym rozmieszaniu żelatyny, no i jak Pan wspomniał nie ma problemów z grudkami. Ja właściwie używam, i tego i tego - to zależy co mam akurat pod ręką ;) Rzeczywiście można użyć tutaj więcej czekolady i oblać nią całe ciasto - też będzie pycha :) Pozdrawiam serdecznie i gratuluję udanego ciacha :)
Dorota [2017-07-11 11:45:00]
Bardzo smaczne i orzeźwiające ciasto, idealne na upalne letnie dni. Zamiast żelatyny użyłem żelatyny fix (przez pomyłkę), ale świetnie się do tego nadaje i nie ma problemów z ewentualnymi grudkami. Gotowe ciasto udekorowałem zgodnie z instrukcją, ale można również posmarować wierzch ciasta czekoladą. Dziękuję za przepis i Pozdrawiam.
Jacek [2017-07-11 11:18:15]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.