Przepisy Extra

Kruche ciasto z posypką

Kruche ciasto z posypką

Składniki:

4 szklanki mąki
1 1/2 kostki margaryny
9 łyżek cukru
6 jajek
1/2 szklanki cukru (do białek)
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
olejek migdałowy
1 łyżka kakao

Sposób wykonania:

Mąkę, margarynę, żółtka, cukier i proszek do pieczenia przełożyć do miski i zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części.

Jedną część ciasta wyłożyć na posmarowaną tłuszczem brytfankę.

Do drugiej części dodać kakao i potrzeć na rozłożone ciasto.

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, na koniec dodać olejek migdałowy. Pianę wyłożyć na kakaowe ciasto, a trzecią część ciasta potrzeć na pianę.

Piec ok. 40 minut w temperaturze 160-170 st.C.

Ostudzić i posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
8 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Knoppers
Komentarze do przepisu:
Przepis na kruszonke: bułka tarta + masło, dodawać po trochu, następnie skruszyć to w palcach az będzie to wyglądało jak kruszonka :)
Krab Na Smyczy [2007-05-01 17:46:04]
Przepis na samo kruche ciasto: ok. 25 dag miękkiego masła, 3 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 3 żółtka - to razem zagnieść, włożyć do lodówki na ok. 60 minut, a następnie rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie (25x36 cm) i piec ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C. Na takie upieczone i ostudzone już ciasto można rozłożyć owoce i zalać galaretką. Takie kruche ciasto można też pokruszyć i wykorzystać jako kruszonkę np. na lody. Powodzenia ;)
Dorota [2007-04-20 13:02:18]
hmm fajny pomysł mam pytanko czy jest gdzies przepis do samej kruszonki tylko bez dodatków napszykład do lodów albo suche ?
VtEx [2007-04-20 12:48:45]
ciasto jest pycha ale jeszcze lepiej smakuje gdy do piany doda sie migdały http://img486.imageshack.us/img486/4370/1009362rw1.jpg
pokój 205 [2006-11-15 17:14:49]
bardzo dobre i tanie... buzka
klaudia [2006-11-02 13:21:07]
CIASTO PRZED STARCIEM TRZEBA ZMROZIC PONIEWAZ JEST ZA MIEKKIE,A DRUGA SPRAWA TO TRZEBA DAC WIECEJ CUKRU BO JEST MALO SLODKIE(CHODZI MI O CIASTO A NIE O PIANE Z BIALEK).OGOLNIE DOBRE.
MANIA [2006-01-23 17:12:46]
RADA: PRZED POTARCIEM CIASTA SCHŁÓDŻ JE W LODÓWCE. POLECAM- SMACZNE I TANIE
iwonads [2005-11-06 11:07:24]
Ciasto jest przepyszne,tylko za slodkie. Ja proponuje mniej cukru 1 szklanka wystarczy.
wielbicielka tej strony. [2004-06-28 00:46:04]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.