Przepisy Extra

Sernik z piernikową nutką

Składniki:

Kruche ciasto:
10 dag masła
3 żółtka
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 szklanki mąki krupczatki
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
5 łyżek śmietany 18%
1 łyżka oleju
1 łyżka soku z cytryny
Dodatki do I ciasta:
1 1/2 łyżki kakao do ciast
1 łyżeczka oleju
Dodatki do II ciasta:
2 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka oleju
Ponadto:
1 łyżka buki tartej
Masa serowa:
1 kg półtłustego twarogu
20 dag masła
1 szklanka cukru
5 jajek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka kaszy manny
5 łyżek śmietany 18%
aromat pomarańczowy

Sposób wykonania:

Miękkie masło utrzeć z żółtkami na puszystą masę. Dodać cukier, cukier waniliowy i dalej ucierać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać mąkę krupczatkę, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, śmietanę, olej i sok z cytryny. Wszystko razem wymieszać i zagnieść kruche ciasto. Następnie podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kakao do ciast, olej i zagnieść razem. Kakaowe ciasto rozłożyć w prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut w temperaturze 180 °C.

Do drugiej części ciasta dodać przyprawę do piernika, cynamon i olej. Zagnieść razem i zamrozić.

Twaróg zmielić lub przecisnąć przez praskę trzy razy. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dalej ucierając dodawać żółtka, potem twaróg, mąkę ziemniaczaną, kaszę mannę, śmietanę i kilka kropli aromatu pomarańczowego. Na koniec dodać białka ubite na sztywną masę. Delikatnie wymieszać i wyłożyć na podpieczony spód, posypany bułką tartą. Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce piernikowe ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 50 minut w temperaturze 180 °C.

Sernik po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.28 stars based on 35 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.