Miękkie masło utrzeć z żółtkami na puszystą masę. Dodać cukier, cukier waniliowy i dalej ucierać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać mąkę krupczatkę, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, śmietanę, olej i sok z cytryny. Wszystko razem wymieszać i zagnieść kruche ciasto. Następnie podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kakao do ciast, olej i zagnieść razem. Kakaowe ciasto rozłożyć w prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut w temperaturze 180 °C.
Do drugiej części ciasta dodać przyprawę do piernika, cynamon i olej. Zagnieść razem i zamrozić.
Twaróg zmielić lub przecisnąć przez praskę trzy razy. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dalej ucierając dodawać żółtka, potem twaróg, mąkę ziemniaczaną, kaszę mannę, śmietanę i kilka kropli aromatu pomarańczowego. Na koniec dodać białka ubite na sztywną masę. Delikatnie wymieszać i wyłożyć na podpieczony spód, posypany bułką tartą. Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce piernikowe ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 50 minut w temperaturze 180 °C.
Sernik po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Smacznego.