Przepisy Extra

Kakaowa szarlotka z budyniem

Składniki:

Kruche kakaowe ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
1/2 szklanki cukru trzcinowego
30 dag masła
5 dag smalcu
2 jajka
2 łyżki kakao do ciast
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki rumu
szczypta soli
Dodatkowo:
1 1/2 łyżki bułki tartej
Masa jabłkowa:
1 1/2 kg jabłek
1 cytryna
1/3 szklanki cukru trzcinowego
2 łyżeczki przyprawy do szarlotki
Masa budyniowa:
1 litr mleka
3 budynie waniliowe

Sposób wykonania:

Do miski przesypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę i cukier trzcinowy. Dodać masło, smalec, jajka, kakao do ciast, proszek do pieczenia, rum i szczyptę soli. Wszystko razem posiekać nożem, a następnie zagnieść ręką kruche ciasto. Podzielić na trzy części i zrobić kule. Dwie kule schłodzić, a trzecią zamrozić.

Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć kakaowe ciasto (dwie schłodzone kule), nakłuć widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 15 minut w temperaturze 180 °C.

Jabłka obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cytrynę umyć, sparzyć i osuszyć. Skórkę z cytryny zetrzeć na tarce o małych oczkach, a sok wycisnąć i przecedzić. Do garnka przełożyć jabłka, skórkę i sok z cytryny. Dodać cukier trzcinowy i przyprawę do szarlotki. Wszystko razem wymieszać i smażyć.

Podpieczone kakaowe ciasto posypać bułką tartą i rozłożyć masę jabłkową.

½ litra mleka zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić budynie waniliowe i wlać do gotującego się mleka. Chwilkę pogotować i gorącą masę budyniową wyłożyć na masę jabłkową. Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach zamrożone kakaowe ciasto (jedną kulę). Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec jeszcze przez około 45 minut w temperaturze 180 °C.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
5 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Tak, można te dwie kule złączyć lub jedną rozłożyć na połowie blaszki, a drugą na drugiej połowie (chodzi o to, aby na spodzie ciasta była "większa część 2/3" a na górze "mniejsza część 1/3" ciasta). Śmiało można zawsze pytać, chętnie odpowiem i pomogę :) Życzę udanego wypieku i pozdrawiam :)
Dorota [2012-08-06 08:30:52]
Czy te dwie schłodzone kule łączę razem i wałkuję, czy osobno i kładę jedno ciasto na drugie i piekę nie zrozumiełam tego przepisu proszę wytłumacz mi
ewa [2012-08-05 10:20:15]
Dziękuję za pochwałę ciasta i cieszę się, że smakowało :)
Dorota [2012-07-23 10:49:51]
Bardzo polecam przepis!! Ciasto rewelacyjne, kruchutkie, rozpływa się w ustach... Na pewno zrobi wrażenie na stole.
Aneta [2012-07-15 12:50:08]
Dzięki za szybkie skorzystanie z przepisu ;) Cieszę się, że smakowało i pozdrawiam :)
Dorota [2012-05-15 11:35:15]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.