Do miski przesypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę i cukier trzcinowy. Dodać masło, smalec, jajka, kakao do ciast, proszek do pieczenia, rum i szczyptę soli. Wszystko razem posiekać nożem, a następnie zagnieść ręką kruche ciasto. Podzielić na trzy części i zrobić kule. Dwie kule schłodzić, a trzecią zamrozić.
Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć kakaowe ciasto (dwie schłodzone kule), nakłuć widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 15 minut w temperaturze 180 °C.
Jabłka obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cytrynę umyć, sparzyć i osuszyć. Skórkę z cytryny zetrzeć na tarce o małych oczkach, a sok wycisnąć i przecedzić. Do garnka przełożyć jabłka, skórkę i sok z cytryny. Dodać cukier trzcinowy i przyprawę do szarlotki. Wszystko razem wymieszać i smażyć.
Podpieczone kakaowe ciasto posypać bułką tartą i rozłożyć masę jabłkową.
½ litra mleka zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić budynie waniliowe i wlać do gotującego się mleka. Chwilkę pogotować i gorącą masę budyniową wyłożyć na masę jabłkową. Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach zamrożone kakaowe ciasto (jedną kulę). Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec jeszcze przez około 45 minut w temperaturze 180 °C.
Smacznego.