Przepisy Extra

Kruche ciasto z dynią i rabarbarem

Składniki:

Kruche kakaowe ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżka kakao do ciast
2 łyżeczki proszku do pieczenia
30 dag masła
sól
7 żółtek
½ szklanki cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny
Masa owocowa:
60 dag rabarbaru (waga po obraniu)
40 dag dyni (waga po obraniu)
5 łyżek cukru trzcinowego
3 łyżki bułki tartej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cynamonu
Piana z białek:
7 białek
sól
½ szklanki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
Do dekoracji:
cukier puder

Sposób wykonania:

Miękkie masło utrzeć z żółtkami, cukrem pudrem i szczyptą soli na puszystą masę. Dodać mąkę pszenną, mąkę pszenną pełnoziarnistą, proszek do pieczenia i sok z cytryny. Całość razem wymieszać, zagnieść kruche ciasto i podzielić na trzy części. Do jednej części ciasta dodać kakao do ciast i ponownie zagnieść. Każdy kawałek ciasta schłodzić w lodówce.

Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie formy rozłożyć jedną część kruchego ciasta i nakłuć widelcem. Na niego zetrzeć na tarce o dużych oczkach kakaowe ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut w temperaturze 180 °C.

Rabarbar obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Dynię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i również pokroić w kostkę. Do miski przełożyć rabarbar i dynię. Dodać cukier trzcinowy, bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną i cynamon. Całość razem wymieszać i wyłożyć na podpieczone ciasto.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, aż masa będzie szklista. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i olej. Delikatnie razem wymieszać i wyłożyć na owoce. Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałe jasne kruche ciasto.

Ponownie włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 35 minut w temperaturze 180 °C. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.