Miękkie masło utrzeć z żółtkami, cukrem pudrem i szczyptą soli na puszystą masę. Dodać mąkę pszenną, mąkę pszenną pełnoziarnistą, proszek do pieczenia i sok z cytryny. Całość razem wymieszać, zagnieść kruche ciasto i podzielić na trzy części. Do jednej części ciasta dodać kakao do ciast i ponownie zagnieść. Każdy kawałek ciasta schłodzić w lodówce.
Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie formy rozłożyć jedną część kruchego ciasta i nakłuć widelcem. Na niego zetrzeć na tarce o dużych oczkach kakaowe ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut w temperaturze 180 °C.
Rabarbar obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Dynię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i również pokroić w kostkę. Do miski przełożyć rabarbar i dynię. Dodać cukier trzcinowy, bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną i cynamon. Całość razem wymieszać i wyłożyć na podpieczone ciasto.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, aż masa będzie szklista. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i olej. Delikatnie razem wymieszać i wyłożyć na owoce. Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałe jasne kruche ciasto.
Ponownie włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 35 minut w temperaturze 180 °C. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego.